Kolozsvári Zsidó Napok: „A zsidóság híd a kultúrák között”

2022. December 06. / 15:30


Kolozsvári Zsidó Napok: „A zsidóság híd a kultúrák között”

A 7. Kolozsvári Zsidó Napok rendezvénysorozat a felújított neológ zsinagógában egy Radnóti Miklós emlékére készült előadással vette kezdetét november 3-án este, a több napos programkínálatot a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Kolozsvár Társaság szervezte a Határtalan Kultúra Program keretében. 

Mivel a közönség most először tekinthette meg az újra a régi fényében pompázó zsinagógát, a megnyitó egyben ünnepélyes avató is volt. 

A telt ház előtt tartott előadás előtt a nézőket és a vendégeket Schwartz Róbert, a Kolozsvári Zsidó Hitközség elnöke köszöntötte, a magyar Kolozsvári Főkonzulátus nevében beszédet mondott Mile Balázs konzul, majd Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szólt az egybegyűltekhez. Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének köszöntő levelét Deák Andrea, a rendezvény főszervezője olvasta föl.

radnóti-2.jpg

A rendezvénysorozat a Bulgakov Kávéházban folytatódott a „Mit esztek ti otthon, mannát?” című könyv bemutatójával egybekötött irodalmi és gasztronómiai programmal november 4-én. Rubin Eszter íróval, a sikerlistás könyv szerzőjével Visky András író folytatott beszélgetést többek között e a zsidó kulináriáról és irodalomról, az ételek és emlékek kapcsolatáról, családi történetekről, az írónőnek a gasztronómiához fűződő viszonyáról és a szövegek megszületéséről. A vendégeknek – akik teljesen megtöltötték a kávéház emeleti különtermét – hagyományos zsidó ételeket szolgáltunk fel.

rubin-bulgakov-1.jpg

Aznap este még egy nagyon különleges programot kínáltunk a Kolozsvári Zsidó Napok keretében: a Belvárosi Unitárius templomban „Spiritualitás – harmóniumra és hegedűre hangolva” címmel Fazakas Ádám Sándor orgonista és Gergely Róbert hegedűművész előadását hallgathatta meg a közönség. A koncerten héber, keresztény és világi művek csendültek fel, a különleges hangszerpárosítás nem mindennapi zenei élményt nyújtott a közel 300 fős közönségnek, hiszen a hegedű hangjait egy 1859-ben készített francia harmónium kísérte. A művek előtt Fazakas Sándor rövid ismertetőket tartott a darabokról magyar és román nyelven.

harmónium-1.jpg

Mintegy száz fő részvételével Kolozsvár zsidó emlékei között tettünk helytörténeti sétát másnap (november 5-én) délelőtt Sipos Dáviddal, a Házsongárd Alapítvány titkárával. A séta keretében megtudhattuk, hogy a kincses városban mely zsidó imaházak, épületek, zsinagógák maradtak fenn, melyeket sikerült felújítani, és választ kaptunk arra is, hogy az egykor szakrális célokat szolgáló épületek ma milyen funkciót töltenek be.

zsidó-kolzsvár-4.jpg

Délután zsúfolásig telt ház fogadta Laczó Vass Róbert színművész és Szép András zongoraművész produkcióját a Bánffy Palota (Szépművészeti Múzeum) Tonitza-termében. A két művész előadásában a közönség a Jeruzsálem, kedvesem című előadást tekinthette meg, amely héber nyelvű istenes énekeket, ladino népdalokat, majdnem feledésbe merült jiddis nyelvű kuplékat, huszadik századi örökzöld szerzeményeket, azaz a szakrális és profán zsidó énekművészeti gyöngyszemeket sorakoztatott fel, színesítve a műsort egy-egy román nyelvű dallal. A koncert végén egy különleges dallal emlékeztünk meg az idén 150 éve született Janovics Jenőről.

jeruzsálem-2.jpg

– „Honnan jött ez a sok ember?” – kérdezte a szombat esti programra a zsinagógába megkésve érkező érdeklődő, aki szomorúan konstatálta, hogy nemcsak ülőhely, de már állóhely sem nagyon akadt. A zsinagóga földszintje, első és másik emeleti karzata is zsúfolásig megtelt Nógrádi Gergely főkántor, a Kolozsvári Zsidó Napok népszerű visszajáró vendégének koncertjére, akit 2019-óta először hallgathatott élőben a kincses város közönsége. A főkántor állandó partnerével, Teszter Nelli zongoraművésszel lépett föl, s ez alkalommal társult hozzájuk Klein Judit énekesnő, a jiddis és héber dalok varázslatos kisugárzású előadója is. 

nógrádik-4.jpg

A „Szeretsz engem?” című, közel kétórás koncert során – a jiddis és héber örökzöldek mellett – a táncdalfesztiválok, az operettek és a Broadway zsidó vonatkozású slágerei csendülték fel, de megszólaltak a Hegedűs a háztetőn és a West Side Story című musicalek szívbe markolóan érzelmes dalai is. A produkció egyik legfelemelőbb előadása az volt, amikor Nógrádi Gergely elénekelte a „Magyarország ezt jelenti nekem” című dalát – nem csoda, hogy koncert közös énekléssel és a szűnni nem akaró tapsviharral zárult.

Hagyományteremtő szándékkal idén zenés-irodalmi, gyertyafényes sétát is szerveztünk a Házsongárdban november 6-án, vasárnap, a rendezvényre nagy számú, közel 100 fős közönség ellátogatott történelmi sírkert zsidó temetőjébe. A budapesti Hamsa zenekar erre az alkalomra összeállt fúvószenekarának előadásával kísért sétának Laczkó Vass Róbert színművész volt az „irodalmi felelőse”, míg helytörténeti adalékokkal Sipos Dávid kalauzolta a résztvevőket. Sétánk során megismerkedünk az ott nyugvó Gyalui Farkasné, Finály Henrik, Eisler Mátyás, Janovics Jenő életével és munkásságával.

házsongárd-séta.jpg

Az idei Kolozsvári Zsidó Napok záróeseménye a Bulgakov Kávéház különtermében volt, a már említett Hamsa zenekar közreműködésével. A koncert során szenvedélyes keleti dallamok, keserédes latin balladák, liturgikus dalok csendültek fel modern hangszerelésben. Záróprogramhoz méltó módon a koncert kirobbanó hangulatú, táncos búcsúbuliba torkolt, hiszen az együttes olyan lendülettel és lelkesedéssel zenélt, hogy ez a közönségre is átragadt a még nagyobb körtáncnak csak a helyszín szűkössége szabott határt.

hamsa-2.jpg

Összességében elmondható, hogy a Kolozsvári Zsidó Napok egyszerre nyújtott kulturális, szellemi, történelmi és szakrális élményt, azaz olyan különleges programsorozatot sikerült összeállítani, amire nincs példa ebben a gazdag történelmi múltú erdélyi nagyvárosban. Nagyon megható volt számunkra, hogy a zsidó napok keretében „avathattuk fel” a megújult zsinagógát, ahol két telt házas rendezvényt is tartottunk. Büszkeségre ad okot számunkra, hogy a helybéliek elmondása szerint ennyi embert még nem láttak a zsinagógában az elmúlt ötven évben.

A zsidó kulturális rendezvényt – amely mára éppen úgy szerves részévé vált Kolozsvár művészeti életének, akár a magyar napok vagy a hivatalos városi napok – a mostani rendezvénysorozat hatalmas közönségsikerére való tekintettel jövőre találkozzunk újra a kincses városban!

Támogatóinknak és partnereinknek köszönjük a segítséget és a bizalmat!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek