Heisler András az Európai Zsidó Kongresszus brüsszeli közgyűlésén

2023. Február 06. / 16:03


Heisler András az Európai Zsidó Kongresszus brüsszeli közgyűlésén

Szerző: Kácsor Zsolt

Az Európai Unió és tagállamainak antiszemitizmus elleni uniós és nemzeti stratégiáinak kérdése, valamint a kóservágás és a circumcisio európai engedélyezése a főbb témák az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) Brüsszelben jelenleg is tartó közgyűlésén. A rendezvényen részt vesz Heisler András, a Mazsihisz elnöke, az EJC alelnöke, aki ma tárgyalást folytatott Magyarország brüsszeli nagykövetével, Kovács Tamás Ivánnal. 

Az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) közgyűlést tart Brüsszelben, amelyen részt vesz Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, az EJC alelnöke is, akitől telefonon kértünk összefoglalót a testület munkájáról.

Heisler András elmondta: a közgyűlésen egyrészt áttekintik az EJC működásének aktuális ügyeit, másrészt megvitatják az Európai Unió és tagállamainak antiszemitizmus elleni uniós és nemzeti stratégiáinak kérdéskörét is. (Erről a témáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.)

A Mazsihisz elnöke a közgyűlés egyik kiemelten fontos témájának nevezte azt a napirendi pontot, amelynek keretében az EJC küldöttei az EU több országában nem engedélyezett kóservágás és körülmetés ügyét tárgyalják annak érdekében, hogy ebben a kérdésben előretörést érjenek el, azaz sikerüljön a zsidó vallásgyakorlásban elengedhetetlen, ősi elemek legalizálása.

Heisler András hozzátette: ebben az ügyben az Orbán Viktor által vezetett magyar kormány rendkívül következetes és példaértékű álláspontot foglalt el, hiszen a magyar kabinet a szabad vallásgyakorlás szempontjából és arra való hivatkozással támogatja mind a kósevágás, mind a circumcisio ősi intézményét.

A Mazsihsz elnöke megemlítette: a mai nap folyamán megbeszélést folytatott Magyarország brüsszeli nagykövetével, Kovács Tamás Ivánnal. A tárgyaláson a magyarországi zsidó közösség helyzete került a beszélgetés fókuszába.

326522931_1255682735018338_6841980560589732713_n.jpgKovács Tamás Iván nagykövet és Heisler András

Arra a kérdésünkre, hogy Brüsszelben szóba került-e, hogy a magyar kormány mikor költözteti Jeruzsálembe az izraeli magyar nagykövetség székhelyét, Heisler András azt válaszolta: az EJC közgyűlésén nem érintették ezt a témát, a különböző magyar diplomatákkal folytatott beszélgetésein pedig erről nem derült ki információ. Mindazonáltal ő maga úgy gondolja, hogy ez a remélhetőleg hamarosan bekövetkező diplomáciai lépés fontos és szimbolikus üzenet volna egyrészt a magyar zsidó közösség felé, másrészt tovább mélyítené Magyarország és Izrael kiváló viszonyát.

Kérdést intéztünk a magyar külügyi tárcához azzal kapcsolatban, hogy megvan-e már az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe való áthelyezésének konkrét időpontja – amennyiben érkezik válasz, honlapunkon közzétesszük.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után
2023. Február 06. / 09:20

Ludwig Múzeum: Művészet a Soá után

Hírek, lapszemle
Régi mikvére bukkantak a lengyelországi Oswiecimben