Új könyv Neumann Jánosról, aki „a világunkat kitalálta"

2023. Március 27. / 11:45


Új könyv Neumann Jánosról, aki „a világunkat kitalálta"

Neumann János, Az ember a jövőből címmel az Open Books kiadó jelentette meg dr. Ananyo Bhattacharya Londonban élő tudományos író művét a magyar zsidó származású tudósról. A mű a zseniális tudós pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

Úgy tartották, a maga idejében Albert Einstein mellett Neumann János
 matematikus (1903-1957) volt a legokosabb ember a Földön. Az információs korszak talán el sem kezdődött volna, valószínűleg nem használnánk mobiltelefonokat és internetet, nem volnának atomerőműveink, önműködő automatáink és számítógép vezérelte rendszereink, ha nem születik meg 1903-ban Budapesten ez a magyar zseni.

neu.jpg

Neumann János tizenhét évesen kezdte matematikusi pályafutását, a világ legnagyobbjai jártak a csodájára. A nemzetközi porondra lépő magyar tudós azonban nem pusztán a matematikában, de annak gyakorlati alkalmazásában is számos területen lenyűgözőt alkotott. 

Miután részt vett az Egyesült Államok híres-hírhedt Manhattan-tervében, a játékelmélet alapjainak lefektetésével örökre átírta a közgazdaságtan, a politikatudomány, a pszichológia, az evolúcióbiológia és a hadtudomány törvényeit. 

Közreműködött a hidrogénbomba elkészítésében, majd megalkotta a világ feltehetőleg első programozható számítógépét. 

A nem sokkal ezután kidolgozott automataelmélete tudósok generációit inspirálta az önreprodukáló gépek előállításában. Felfedezte az emberi agy és a számítógép működése között húzódó párhuzamokat, amellyel pedig óriási lépést tett a mesterséges intelligencia megalkotása felé. 

Neumann János eredményei mind a mai napig korszerűek, évről évre egyre hátborzongatóbban. Élete kész regény: nem sokan vehettek részt ilyen tevőlegesen a történelem és a tudomány alakításában. 

Az ember a jövőből a magyar zseni pályáján kalauzolja végig az olvasót, alaposan elmélyedve Neumann egyes kutatási területeinek lenyűgöző részleteiben, ám azok számára is megannyi izgalmat tartogatva, akik egyszerűen egy kivételes elme életútját, karakterét, dilemmáit és gondolkodását szeretnék megismerni.

P21138-Ananyo-Bhattacharya.jpg

Dr. Ananyo Bhattacharya tudományos író, korábban a The Economist és a Nature munkatársa. Az oxfordi egyetemen diplomázott, míg PhD fokozatát az Imperial College London egyetemen szerezte. Mielőtt újságíró és író lett volna, kutatóként dolgozott a a californiai Burnham Intézetben. A Neumann János, Az ember a jövőből című könyve alapos összefoglalója az egyik legnagyobb magyar származású zseni életének.

Forrás: Open Books Kiadó

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek