Percek tánca – zenés játék Szenes Hannáról a Sabbathsonggal

2022. Július 12. / 10:17


Percek tánca – zenés játék Szenes Hannáról a Sabbathsonggal

Szenes Hanna születésének 101. évfordulója alkalmából ismét színpadra kerül a Percek tánca című produkció a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában július 17-én, e héten vasárnap. Az előadást Masa Anita, a Sabbathsong Klezmer Band énekesnője állította össze az 1944-ben kivégzett mártír költő naplója és az ő édesanyja visszaemlékezései alapján. Szenes Hannát a Bódi Mónika, a Sabbathsong sokoldalú hegedűse alakítja.

Ezen a héten vasárnap, azaz július 17-én ünnepeljük Szenes Hanna mártír költő, izraeli nemzeti hős születésének 101. évfordulóját. Ebből az alkalomból a közönség újra láthatja a Szenes Hanna életéről készült, Percek tánca című zenés játékot az évforduló napján, azaz vasárnap délután 5 órától a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában (VI. kerület, Mozsár u. 5.)

A darab születésének előzményeiről röviden annyit, hogy a Sabbathsong Klezmer Band kezdetben a Mensch Alapítvány meghívására játszott különböző Szenes Hanna megemlékezéseken 2009-től, majd a mártírhalált halt költő verseit az együttes gitárosa, Szentkirályi György  kezdte megzenésíteni. Az első vers, amelyre a zenész 2013-ban zenét írt, a Percek tánca volt.

A művek alapján készült egész estés előadást először 2016-ban Dombóváron mutattak be, ez a produkció volt a most vasárnap színpadra kerülő zenés játék ősváltozata. A MAZSÖK támogatásával tavaly, a költő születésének 100. évfordulóján számos helyen bemutatták a műsort, Budapesten kívül felléptek Szombathelyen, Zalaegerszegen, Kapolcson, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett és Kecskeméten, nemrégiben pedig Miskolcon is. 

A címszerepet Bódi Mónika, az együttesünk sokoldalú hegedűse alakítja, míg Hanna édesanyjának szerepét Masa Anita játssza – utóbbi énekesnő volt az, aki Szenes Hanna naplója és édesanyja visszaemlékezései alapján összeállította az előadást. Az előadás zenei szerkesztője és művészeti vezetője Masa Tamás, a rendező Tucker András, közreműködik Garai Róbert színművész. 

Az esemény Facebook-oldala ezen a linken megtekinthető.

Sabbathsong Klezmer Band  visszatérő vendége a Zsidó Kulturális Fesztiválnak , amelyen idén a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában lépnek színpadra szeptember 12-én, hétfőn este 7 órától. Ezen a koncerten megemlékeznek a 110 éve született Fényes Szabolcsról , aki a vészkorszak alatt sok zsidó származású művészt bújtatott, és Jávor Pálról , az első magyar férfi filmsztárról, aki idén volna 120 éves. További részletekért kattintsanak ide 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek