Oscar-díjat kapott a magyar származású  Jamie Lee Curtis

2023. Március 13. / 08:54


Oscar-díjat kapott a magyar származású Jamie Lee Curtis

Magyar idő szerint ma hajnalra virradóan kiosztották a világ legrangosabb filmművészeti díját, az Oscart, a díjátadón tarolt a Minden, mindenhol, mindenkor (Everything Everywhere All at Once) című amerikai film. Az ebben a műben nyújtott alakításáért Jamie Lee Curtis elnyerte a legjobb női mellékszereplő díját. A művésznő 2021 májusában látogatott a Dohány utcai zsinagógába, valamint magyar zsidó felmenőinek lakhelyére, Mátészalkára is. A díjátadó után Jamie Lee Curtis egy magyar népdal kezdő sorait énekelte...

And the Oscar goes to... Jamie Lee Curtis – hangzott el magyar idő szerint tegnap éjszaka az Oscar-gálán, amelyen élete első Oscar-díját vehette át a magyar zsidó családból származó Tony Curtis lánya, Jamie Lee Curtis. 

A művésznő a Minden, mindenhol, mindenkor című amerikai sci-fiben nyújtott alakításáért kapta a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést.

A művésznő nagyszülei, Schwartz Emmánuel és felesége, Klein Ilona Mátészalkáról vándoroltak ki az Egyesült Államokba, az ő egyik gyermekük volt a Bernard Schwartz néven született Tony Curtis világhírű filmszínész. Az alábbi videóban meghallgathatják a Katica, katica, felmászott a fára című dal kezdősorait Jamie Lee Curtis előadásában...

Jamie Lee Curtis számára nagyon fontosak magyar zsidó gyökerei. Egyik filmjének budapesti forgatása idején, 2021 májusában látogatást tett a Dohány utcai zsinagógában, majd 2021 júniusában Mátészalkára utazott, ahol megtekintette a Tony Curtis Emlékmúzeumot, s bejelentette: mivel a mátészalkai zsinagógába jártak az apai felmenői, a helyi polgármesterrel együttműködésben közösségi gyűjtést kezdeményez az épület felújítására.

(Címlapkép: a művésznő a világ legrangosabb filmes díjával. Fotó: Dania Maxwell – Los Angeles Times)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek