Mara Aranda a Rumbach-ban: Delejes szefárd zene „varázslónővel”

2022. Szeptember 13. / 11:01


Mara Aranda a Rumbach-ban: Delejes szefárd zene „varázslónővel”

Nem mindennapi koncertet adott Mara Aranda spanyol énekesnő és zenekara a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Olyan hangok szóltak a színpadról, amelyeket még nemigen hallottunk, s ebben nincsen semmi túlzás, hiszen a zenészek korhű középkori spanyol hangszereken játszottak, maga Mara Aranda pedig olyan volt, mint egy időutazó „varázslónő”, aki a XVI. századból röpült el Budapestre.

20220911 MARA ARANDA ZsKF PT_029.jpg

Nem is lehetett volna szebb és alkalmasabb helyszínt elképzelni Mara Aranda koncertjének a Rumbach-nál, a zsinagóga vörös és arany árnyalatokban úszó háttere ugyanis eleve különleges miliőt varázsolt az amúgy is delejes kisugárzású Mara Aranda köré. Az énekesnő gazdagon díszített, arannyal hímzett, zöld selyemruhában lépett színpadra, s amikor megszólalt, hirtelen mintha egy középkori spanyol udvarházba csöppentünk volna. 

Jota Martínez.jpg

Csodálatos énekhangja van, ezeket az ősrégi dalokat pedig mintha éppen az ő hangjára és mozdulataira írták volna – Mara Aranda előadásmódja ugyanis abban is eredeti, hogy a hangokat a két kezével kíséri, úgyhogy a magas regisztereket úgy dobja föl a levegőbe, mintha madarakat engedne az útjukra. Szálljatok, ti régi hangok, repüljetek, ti hangmadarak.

20220911 MARA ARANDA ZsKF PT_022.jpg

Az énekesnőt Jota Martínez, Fernando Depiaggi és Carlos Ramírez kísérte, de azt sajnos nem tudom megmondani, hogy milyen hangszereken, mert a spanyol középkori hangszerek birodalmában nem vagyok otthon. Mindenesetre voltak pengetős, fúvós és ütős hangszerek, ez utóbbiakat Mara Aranda szólaltatta meg, aki a számok között angolul igyekezett minket képbe hozni a dalok tartalmát illetően. Igaz, ez meglehetősen bájos pillanatokat eredményezett, tekintettel arra, hogy a spanyol „varázslónő” énekelni sokkal jobban tud, mint angolul – s mégis értettük minden szavát, mert amit nem tudott szavakkal kifejezni, azt elmutogatta, s ez is legalább annyira jól állt neki, mint az a bizonyos zöld selyemruha. 

20220911 MARA ARANDA ZsKF PT_008.jpg

A Rumbach akusztikai rendszere ezen az estén is remekül vizsgázott, úgy tűnik, az épület különösképpen kedveli az ősrégi szefárd dallamokat: ami nem is csoda, csak beleivódott a falaiba a zsidóság az elmúlt százötven évben. Bízom benne, hogy Mara Arandát még vendégül láthatjuk Magyarországon, mert kiváló együttest és nagyszerű repertoárt állított össze. Szívből szóltak és zengtek a dalok, sajnálhatja, aki nem láthatta a szefárd hangmadarakat elrepülni a magas ég felé.

A koncerten jelen voltak Izrael, az Amerikai Egyesült Államok és a Spanyol Királyság nagykövetségeinek vezetői is. A rendezvény elején Borbás Gergő moderátor külön köszöntötte a hivatát nemrégiben elfoglaló amerikai nagykövetet, s mivel a koncert éppen szeptember 11-re esett, a moderátor úgy fogalmazott: „az országát ért 2001-es terrortámadás évfordulója alkalmából biztosíthatjuk az Egyesült Államok új budapesti nagykövetét arról, hogy a magyar zsidó közösség nem feledkezik meg a sok ártatlan ember halálát követelő, példátlan gaztettről és a mai szomorú évfordulón együttérez a gyászoló amerikai néppel".

(Fotók: Mazsihisz/P.T.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek