Ma 84 éves Korda György –  éljen és énekeljen 120 éves koráig!

2023. Január 04. / 10:42


Ma 84 éves Korda György – éljen és énekeljen 120 éves koráig!

Harminc évvel ezelőtt, amikor Diáksziget néven az első Sziget-fesztivált megrendezték a budapesti Hajógyári-szigeten, Korda György, az addigra rég letűnt táncdal műfajának képviselője aligha hitte, hogy egyszer eljön az az idő, amikor tizen- és huszonévesek tombolnak majd az előadásain, s éppen ott: a Szigeten. Pedig így történt. Ma nagyobb sztár, mint valaha. És ma 84 éves!

Bizonyára sokan emlékezünk rá, hogy 2018-ban, amikor a modern Izrael állam fennállásának 70. évfordulóját ünnepeltük a Szent István Parkban 35 facsemete elültetésével, akkor a hazai és nemzetközi díszvendégek között fát ültetett Korda György is. Jó oka volt rá, hiszen zsidó családban született 1939. január 4-én Klein György néven. A művész nagyon szereti Izraelt, több alkalommal járt ott, s mondhatni, bejárta már az egész országot, amelyet csodálatos helynek tart. 

A holokausztot gyermekként élte meg, de örökre bevésődött emlékezetébe, hogy pillanatokon múlt az élete... A családjával egy Pozsonyi úton lévő védett házba került, onnan akarták elhurcolni. 

– Jöttek a németek, hogy a gyerekeket viszik üdülésre – emlékezett vissza azokra a pillanatokra Korda György, s mint mondta, édesanyja egy zsírosbödönt adott a kezébe, a zsírba belenyomta a jegygyűrűjét, azt adja oda valakinek, hogy segítsen neki.

– Párokba tereltek minket, én egy kislánnyal kézen fogva álltam, és mikor ránk került volna a sor, közvetlenül mellettem azt mondta a parancsnok: Halt, genugt! Vagyis hogy állj, holnap folytatják... És másnapra felszabadultunk...

És ez a nagyszerű adottságokkal rendelkező énekes – aki embernek ugyanolyan kiváló, mint művésznek – évtizedek óta áll mosolyogva a reflektorfényben és énekel... Igaz, volt idő, amikor a zenei divat úgymond kiment a lába alól, hiszen az 1990-es évekre a hajdan oly népszerű táncdalnak leáldozott a dicsősége. De Korda György főnixmadárként született újjá, és ma ezrek és ezrek tombolnak a feleségével, Balázs Klárival közösen adott koncertjein, méghozzá olyan fiatalok, akik már az ezredforduló után születtek... Lehet ennél nagyobb öröm egy művész számára?

S ne gondolják, hogy Korda Györgyöt csak a meghívások kényszere hajtja. Egy közeli barátja mesélte, hogy a koronavírus-járvány alatt nem az viselte meg a legjobban, hogy megbetegedhet, hanem az, hogy hosszú-hosszú ideig nem találkozhatott a szeretett közönségével. 

S még mindig folytatja boldogan: idén neki és a feleségének a május 4-i fellépésükön tapsolhatnak a Budapest Parkban. Nézzék csak az előkészületeket:

Azt kívánjuk neki ezen a napon, hogy még sokszor találkozzon velünk, s érje meg az emberi kor legvégső határát egészségben és boldogságban.

(Címlapkép: Balázs Klári és Korda György Facebook-oldala)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek