Könyvajánló – Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban

2023. Február 13. / 15:37


Könyvajánló – Fleischmann Izrael: Egy fény a szorongatásban

A közelmúltban érkezett meg a nyomdából Fleischmann Izrael könyve, amely egyedi betekintést enged a háború előtti vidéki orthodox zsidóság életébe és a II. világháborús munkaszolgálat megpróbáltatásaiba.

Egyedülálló kordokumentum, amelyet Villányi Benjámin gazdag jegyzetei kísérnek, közelebbé hozva a történetet olyan olvasók számára is, akiknek ez a világ ismeretlen. A borító Für Emil munkáját dicséri. A kötet megrendelhető a villanyi.kiado@gmail.com címen.

Fleischmann-fény-borito.jpg

Fleischmann Izrael (1920–2008) igazi tanúként éppen úgy beszéli el könyvében az életét, ahogy azt a nappalinkban egy karosszékben ülve tette volna. Fiatalon tevékeny részese volt a XX. század eleji, sajátosan magyar vidéki orthodox zsidó közegnek, amelyet csak kevés más szerző révén ismerhetünk meg, ezért elbeszélése nem csupán az átélt szenvedések leírása, hanem egy elpusztult társadalmi csoport értékeinek megörökítése is. Személyes érintettség okán sem leplezi érzelmeit, a veszteség iránti keserűségét, azonban a számszerűsített adatok helyett éppen a hangvétele teszi hitelessé történetét. 

Olvasóként nem vagyunk kötelesek minden egyes állításával, esetenként sarkos észrevételével egyetérteni, mégis fontos, hogy meghallgassuk egymást, igyekezzünk megérteni a másik nézőpontját is, mert az ilyen személyes beszámolók sokasága által alkothatunk pontos képet a közös múltunkról, amely egyúttal a magyarság jövőjének is záloga.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek