Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

2023. Március 13. / 10:56


Goebbels hegedűje: A zsidó művésztől elkobzott hangszer nem adta meg magát…

A regény története valós eseményeken alapszik: 1943-ban Goebbels a német–japán szövetség szimbólumaként egy értékes hegedűt ajándékozott Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuóznak, aki nem tud róla, hogy ki volt a hangszer előző tulajdonosa, ezért nem is érti, hogy az önálló életet élő hegedű miért nem akar úgy szólni a kezében, ahogyan ő szeretné… Yoann Iacono francia szerző Le Stradivarius de Goebbels című regénye magyarul az Európa Kiadónál jelenik meg munkatársunk, Kácsor Zsolt fordításában.

A Goebbels hegedűje (Le Stradivarius de Goebbels) igaz történeten alapuló regény egy különleges hangszerről és Szuva Nedzsikó japán hegedűvirtuózról, akiből az akarata ellenére háborús szimbólumot kreáltak a nácik és a japánok. A regény várható megjelenési ideje: 2023. április 30.

A regény finom lélekrajz. A szembenézés elől menekülők lélekrajza. Mindenekelőtt Szuva Nedzsikóé, akinek a hegedű a története nélkül kellene, de az nem létezik, nem működik, nem engedelmeskedik a története nélkül. Győztes is, vesztes is felejteni akar, csak a hegedű nem akar felejteni...

A hegedű emlékezik egy Auschwitzban megölt zsidó zenészre, Lazare Braunra, akitől a nácik elkobozták a hangszerét, ám a hegedű nem adja át magát és a hangját az új tulajdonosnak…

A regénybeli Szuva abban a meggyőződésben él, hogy a háború nem az ő dolga, és igyekszik távol tartani magát a politikától, de az annál közelebb húzza magához. Párizsban, Berlinben, Ausztriában éli át a háborút. Az életét is kockáztatja a hegedűjéért egy bombatámadás során. 

szuva nedzsikó.jpg

A művésznőt a háború után a háborús bűnösként letartóztatott japán politikusokkal, diplomatákkal együtt Amerikába viszik, és a fogságban éli meg élete nagy szerelmét egy japán férfival. 

Szabadulása után, amikor sok év múltán ismét hazája földjére lép, egy francia férfi áll elébe, hogy hegedűje eredetére rákérdezzen… Ez az idegen az, aki végül a regény elbeszélője lesz. 

Yoann Iacono: Goebbels hegedűje, Európa Kiadó, 2023, fordította Kácsor Zsolt, 328 oldal, 4999 forint.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek