Árnyékrajzok – a holokauszt áldozatainak emlékére: Meghívó
Mohácsi András kiállítására

2023. Január 11. / 14:05


Árnyékrajzok – a holokauszt áldozatainak emlékére: Meghívó Mohácsi András kiállítására

A Dr. Kahán Éva Alapítvány minden érdeklődőt tisztelettel meghív Mohácsi András: Árnyékrajzok című kiállításának megnyitójára 2023. január 17-én, kedden este 6 órára. A kiállítást Parti-Nagy Lajos nyitja meg. A kiállítás február 11-ig tekinthető meg keddtől szombatig, délutánonként 1 és 6 óra között. (Pontos cím: Budapest VII. kerület, Nagydiófa utca 34.)

A Kahan Art Space Galéria a budapesti gettó felszabadulásának 78. évfordulója alkalmából ezzel a kiállítással emlékeztet a holokauszt áldozataira.

Mohácsi András 2012-ben készített egy személyes hangvételű rajzsorozatot holokausztban megölt emberek emlékére. A tusrajzok elmosódó arcokat sejtenek a papíron.

A rajzokon emberi arcokat láthatunk, idősek, fiatalok, nők, férfiak, derengenek a papír felületén, van, akin van talisz, van akin a polgári ruha sejlik csak fel.

arnyekrajzok_FINAL_Fbook_cover (1).jpg

Rajzok ezek, némelyik szinte egy tökéletes portré, némelyik rajzon csak egy elmosódott arc jelenik meg. Több, mint 200 darabból álló sorozatból most láthatunk először egy nagy válogatást.

A rajzok mindegyike más keretben van, ezzel is az egykori személyek egyediségét hangsúlyozza a művész.

//

Hetvennyolc éve, 1945. január 18-án szabadult fel a pesti gettó. A gettóban az egészségügyi viszonyok minősíthetetlenek voltak, az emberek tömegesen haltak meg, decemberben naponta 80-120 halottat vittek ki. 1945. január 18-án a Vörös Hadsereg közeledtére a nyilas őrség eltűnt, a kerítés deszkapalánkjait az emberek eltüzelték. A gettó felszabadulásakor csak a Klauzál téren több mint 3000 temetetlen holttestet találtak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek