A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

2023. Február 01. / 11:48


A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, zeneszerző és karmester harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, több mint 8 ezer partitúrán kívül a lágerek zenei életével kapcsolatban összegyűjtött több mint 12 ezer dokumentumot, 3 ezer egyetemi kiadványt. Ebben a könyvében a szerző – aki diplomája megszerzése után a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is tanult – beszámol arról az elképesztő kutatásról, amelynek során a fél világot beutazta, hogy a túlélőkkel és leszármazottaikkal találkozva összegyűjtse azokat a zenei anyagokat, amelyek a lágerekben születtek.

Egyszerre letaglózó és lenyűgöző mindaz, amit Francesco Lotoro a túlélőkkel és leszármazottaikkal folytatott beszélgetései és kutatásai során összegyűjtött, s amelyet ebben a vaskos kötetben tár az olvasó elé (a magyar fordítás Lelik Krisztina munkáját dicséri). 

Letaglózó, hiszen akinek a családjában nincsen olyan holokauszttúlélő, aki beszámolt volna arról, hogy a haláltáborokban a személyiségüktől és emberi mivoltuktól megfosztott emberekből elemi erővel tört föl a zene, az bizonyára megdöbben ezen a jelenségen. Zenét komponálni a krematóriumok füstje alatt? Ez volna az utolsó, amire az ember gondolna. 

Ugyanakkor mégis lenyűgöző ez a kötet, hiszen arra mutat rá, hogy az emberi lélek, akarat és tudat olykor megtörhetetlen megannyi embertelen szenvedés közepette is; s ha más nem segít, akkor az ember lelkében megszólaló zene ad erőt és értelmet az elviselhetetlen mindennapoknak és teszi reményteljessé a halál fenyegető szövetével elfüggönyözött jövőt. 

3244765.jpg

A szerző – mivel személyesen beszélt a túlélőkkel – hitelesen írja a kötet előszavában: „Fogságban és deportálásban sosem szűnt meg létezni az emberi méltóság; ott, ahol elveszett az élet, megmenekült tengernyi zene. A fogságban alkotott zeneművek túlélték szerzőiket, hogy kalitkájukból kiszabadult csodálatos madarakként jussanak el hozzánk emberi alapértékeink megmentésére".

Majd idézi a Treblinkába deportált Jerzy Rajgrodzki hegedűművész szavait: „A lágerben a dalok egy számunkra forradalminak tűnő célt szolgáltak: arra bátorítottak minket, hogy folytassuk a harcot az életünkért, és találjuk meg a menekülés útját".

Lotoro könyvében egy utazás részesei vagyunk Olaszországtól kezdve Magyarországon és az egykori Csehszlovákián, Lengyelországon, Németországon át az Egyesült Államokig. 

Lotoro itt, az Egyesült Államokban találkozik kötetet egyik legfelejthetetlenebb alakjával, a 95 éves Saul Dreier dobossal, aki a leírás szerint (296. oldal) a kora ellenére tele van energiával és lelkesedéssel. Egy másik holokauszttúlélő zenésszel megalapította a Holocaust Survivor Band nevű zenekart, és Saul a zenésztársaival telt házas koncerteken dobol fiatal közönség előtt, amely a túlélőkkel együtt énekli jiddisül a dalokat. 

(Saullal egyébként az is összefűzi a szerzőt, hogy a Krakkóban 1925-ben született dobos 1946-ban Barlettában, azaz Lotoro szülővárosában is élt egy darabig egy ott felállított menekülttáborban.)

Mindenkinek ajánljuk ezt a csodálatos és megrendítő könyvet, amely a törhetetlen lélek és a lélekben szabadon szárnyaló zene méltó emlékműve a meggyilkolt áldozatok tiszteletére.

(Címlapkép: Saul Dreier és egy szintén holokauszttúlélő zenésztársa. Forrás: Sauldreier.com)

NÉVJEGY

„Francesco Lotoro zongoraművész, zeneszerző és karmester 1964-ben született a dél-olaszországi Barlettában. Diplomája megszerzése után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult többek között Zempléni Kornél, Almásy László és Vásáry Tamás kezei alatt. 

Harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, és a több mint 8000 partitúrán kívül összegyűjtött a táborok zenei életével kapcsolatosan 12 500 dokumentumot, 3000 egyetemi kiadványt, koncentrációs táborok zenéjéről írt értekezést és zenei tanulmányt. 

A Soá Alapítvány, amely Steven Spielberg 55 000 holokauszttúlélővel készült interjújának archívumát kezeli, korlátlan hozzáférést ajánlott fel neki az archívumához, és megbízta az alapítvány birtokában levő kották átírásával. Ő  a szerkesztője és előadója a KZ Musik című, 24 darabos CD-sorozatnak, amely 407, fogságban szerzett zeneművet tartalmaz. 

Jelenleg a Thesaurus Musicae Concentrationariae enciklopédián dolgozik, amely a teljesség igényével rendszerezi a táborokban szerzett zeneművek és szerzőik adatait. Ez az anyag képezi az alapját a Lotoro szülővárosában létrehozandó intézménynek, amely a koncentrációs táborokban keletkezett zenének szentelt legnagyobb központ lesz a világon. 

A barlettai volt szeszlepárló üresen álló nyolcezer négyzetméterén megvalósuló Koncentrációs Táborok Zenéjének Citadellájában helyet kap majd egy múzeum, könyvtár és színházterem is." (Forrás: Európa Kiadó.)

Francesco Lotoro: Egy dal fogja megmenteni a világot – 1933-1953 – A zene, amely túlélte a deportálásokat. (Lelik Krisztina fordítása.) Európa Kiadó, 2022 november, 376 oldal, 4999 Ft

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek