Az EU minden tagállamának tennie kell a növekvő antiszemizmus ellen

2022. November 22. / 10:21


Az EU minden tagállamának tennie kell a növekvő antiszemizmus ellen

Mint arról beszámoltunk: Heisler András, a Mazsihisz elnöke és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a közelmúltban Brüsszelben részt vett egy kétnapos, az antiszemitizmus elleni harc erősítése érdekében összehívott tanácskozáson. Az egyik fórumon elhangzott: a feladat sürgető, hiszen Európa-szerte emelkedő tendenciát mutat az antiszemita incidensek száma, aminek megállítására nemzeti stratégiák kidolgozására és koordinált, átfogó cselekvésre van szükség.

A tanácskozást az Európai Bizottság „Antiszemitizmus elleni és zsidó életet támogató stratégiájának" keretében tartották civil szervezetek és zsidó közösségek számára, a fórumon Európából több mint kétszázan vettek részt. Az említett stratégiát – amely az Európai Unió (EU) valamennyi tagországa számára meghatározó jelentőségű – tavaly novemberben fogadta el az EU.

A Mazsihisz képviseletében Heisler András elnök és dr. Kunos Péter ügyvezető kapcsolódott be a tanácskozásba. A résztvevők – a plenáris ülések mellett – munkacsoportok keretében osztátták meg tapasztalataikat és véleményüket a holokauszt-emlékezet kapcsán az antiszemitizmus és gyűlöletbeszéd elleni küzdelem kihívásairól, valamint az oktatás szerepéről az antiszemitizmus elleni küzdelemben a zsidó élet támogatása érdekében.

Katharina von Schnurbein, a Bizottságnak az említett stratégiával kapcsolatos feladatokért felelős koordinátora kiemelte: fontos e példaértékű dokumentum célkitűzéseinek gyakorlatba való átültetése, a vállalások megvalósítása, s ehhez feltétlenül szükség van arra is, hogy a vonatkozó vállalásoknak megfelelően ebben a témában valamennyi tagállam elkészítse a saját nemzeti stratégiáját. 

A feladat sürgető, hiszen Európa-szerte mind az online térben, mind a hétköznapi életben emelkedő tendenciát mutat az antiszemita incidensek száma, s ennek megállítására koordinált, átfogó cselekvésre van tehát szükség. A tanácskozáson elhangzott: a jövőben az eddiginél is nagyobb szerep hárulhat a „Holokauszt-emlékezet Fiatal Európai Nagyköveteire” nemcsak az oktatásban és a felsőoktatásban, de  a társadalmi közéletben is. 

(Címlapkép: Katharina von Schnurbein a tanácskozáson)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek