Ólomból készült, több mint száz éves trenderli került elő Izraelben

2022. December 27. / 12:31


Ólomból készült, több mint száz éves trenderli került elő Izraelben

Az izraeli ókorkutató régészeti hatóság (Israel Antiquities Authority) egyik munkatársa fémdetektor segítségével bukkant rá egy ólomból készült, mintegy 5 centiméteres trenderlire az izraeli Sharon régióban található Kefar Saba közelében. Az ásatást vezető régész azt mondta: „a kis kincs több mint száz éve hevert ott, arra várva, hogy felfedezzék és hanukai jókívánságot küldjön nekünk 1917-ből".

Az Israel Antiquities Authority munkatársa, Eliran Oren vezetésével 2020–2021-ben kezdődtek ásatások a  Sharon régióban fekvő Neve Jamin telephelyen, Kefar Saba közelében. 

Az ásatás során Shahar Krispin régész egy fémdetektort használva bukkant rá egy ólomból készült, az alján és a csúcsán megsérült, mintegy  5 cm magas trenderlire, amely valószínűleg a huszadik század elején készült és körülbelül száz éves – olvasható a hatóság hivatalos Facebook-oldalán.

trenderli2.jpg

A lelet kapcsán dr. Roy Marom, a kései oszmán-korszak kutatója elmondta: az első világháború idején az oszmán hatóságok rendelték el Jaffa-Tel Aviv zsidó lakosainak deportálását ebbe a régióba, mert a háborús cselekmények közepette nem bíztak meg a zsidó lakosságban. 

Eliran Oren a leletről azt mondta: a trenderlit egy egykori mezőgazdasági telepen fedezték fel egy víztározó mellett. Szerinte elképzelhető, hogy az egyik frissen letelepedett zsidó deportált vízért ment a tározóhoz, és útközben elvesztette a játékot. Oren hozzátette: „a kis kincs több mint száz éve hevert ott, arra várva, hogy felfedezzék és hanukai jókívánságot küldjön nekünk 1917-ből".

(Fotók: Shahar Krispin – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek