Netanjahu: Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni

2022. December 04. / 15:30


Netanjahu: Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni

– Soha nem gondoltam volna, hogy eljutok arra a pontra, amikor azt mondom, hogy Izrael támogatása feltételhez köthető – mondta Abraham Foxman, az Anti Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) volt vezetője a radikálisan szélsőséges pártok kormányra kerülése kapcsán a The Jerusalem Postnak. Ugyanakkor Netanjahu közölte: „Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni, a törvények országa maradunk".

– Ha Izrael megszűnik nyitott demokrácia lenni, nem fogom tudni támogatni – mondta Abraham Foxman, az Anti Defamation League (ADL) veterán vezetője. Abe Foxman, aki régóta hangoztatja, hogy semmi sem tántoríthatja el őt Izrael támogatásától, most azt mondja, hogy egy szélsőséges párt vezetői éppen ezt fogják tenni, ha a Benjamin Netanjahuval folytatott koalíciós tárgyalásokon keresztülviszik az akaratukat – írja a The Jerusalem Post interjúrára hivatkozva a Szombat internetes verziója.

„Mindig azt mondtam, hogy [Izrael támogatása] feltétel nélküli, de most mégis azt mondom, nem az. Nem gondolom, hogy borzalmas feltétel lenne azt mondani: szeretem Izraelt, és szeretném Izraelt mint zsidó és demokratikus államot szeretni, amely tiszteletben tartja a pluralizmust.” Hozzátette: „ha Izrael megszűnik nyílt demokrácia lenni, nem fogom tudni támogatni”. 

Foxman szerint nézetei tükrözik a szélesebb amerikai zsidó közösség nézeteit, de hozzátette, hogy optimista: szerinte Netanjahu nem fogja hagyni, hogy az Otzma Jehudit, a leendő kormányban szerepet vállaló szélsőséges párt vezetői drasztikus változásokat eszközöljenek. „Szerintem Netanjahu elég érzékeny és okos ahhoz, hogy meghallgasson, hogy lássa az amerikai zsidók komoly aggodalmait” – mondta Foxman.

Foxman idézte azt az interjút, amelyet Netanjahu nemrég Bari Weiss újságírónak adott, és amelyben a leendő miniszterelnök azt mondta: nem fogja megtenni azokat a lépéseket, amelyeket olyan szélsőséges pártvezetők tanácsolnak, mint Bezalel Smotrics, Itamar Ben Gvir és Avi Maoz.

Netanjahu állítólag már beleegyezett, hogy támogatja azt a törvényt, amely megszüntetné a nem ortodox áttérések elismerését. Abban is egyetértenek, hogy korlátozzák az izraeli igazságszolgáltatás hatalmát. Netanjahu azonban azt mondta a Bari Weissnek adott interjúban, hogy „mindezek miatt nem kellene annyira aggódni".

A volt-leendő kormányfő az interjúban közölte: „Izraelt nem a talmudi törvények fogják kormányozni. Nem fogjuk betiltani az LMBT fórumokat. Mint tudják, az én véleményem erről finoman szólva is merőben más. A törvények országa maradunk”.

A Szombat lapszemléjét itt olvashatják teljes terjedelmében.

(Címlapkép: Benjamin Netanjahu/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek