Jeruzsálem: mi motiválja a közösségi platformok antiszemitizmust eltűrő vezetőit?

2024. Február 27. / 16:02


Jeruzsálem: mi motiválja a közösségi platformok antiszemitizmust eltűrő vezetőit?

Megkezdődött ma a Cionista Világszervezet (World Zionist Organization – WZO) nemzetközi nagygyűlése Jeruzsálemben, ahová szerte a világból érkeztek résztvevők, így jelen van a Mazsihisz delegációja is. Izgalmas, de sajnos szomorú beszélgetést hallhattunk délután arról, hogy a közösségi média különböző platformjain mennyire virulens a zsidóság elleni gyűlölködés és Izrael-ellenesség. Hogyan lehetne ezzel szembeszállni?

– Vannak politikusok, akik az újraválasztásukra gondolva nem képesek bizonyos dolgokat kimondani és egyes társadalmi csoportokkal szemben megnyilvánulni – így lehetne összefoglalni az ír Thomas Hand szavait, amelyek ma hangzottak el a Cionista Világszervezet nagygyűlése keretében tartott beszélgetésen Jeruzsálemben. 

A WZO nagyrendezvényén jelen van dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Hersch Tamás, a Mazsihisz vezetőségi tagja és Ligeti András, a a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress) közösségi ügyekért felelős európai vezetője is.

20240227_130241.jpg

A bevezetőben említett Thomas Hand annak a 9 éves, Emily nevű kislánynak az édesapja, akit október 7-én raboltak el az állatias palesztin terroristák. Emily – hála az Örökkévalónak – kiszabadult a bűnözők fogságából, az esete azonban ezen túlmutatóan is tanulságossá vált. Hiszen Izraelben és a világ zsidóságában óriási megütközést keltett, hogy Leo Varadkar ír miniszterelnök a terroristák által elrabolt kislányt „elveszett gyermeknek" titulálta.

A mai beszélgetésen Ofer Hadad újságíró, a rendezvény moderátora azt kérdezte  Thomas Handtől, hogy az ír politikus miért nem volt képes nevén nevezni azt, ami történt: nevezetesen, hogy minden emberi és jogi normát felrúgó terroristák raboltak el egy gyermeket, aki tehát nem „elveszett", hanem akit elraboltak. Ekkor mondta azt Emily édesapja, hogy a politikus talán az újraválasztására gondolva fogalmazott így.

20240227_130417.jpgBalról jobbra: Ella Kenan, Michael Dickson, Thomas Hand, Ofer Hadad

– Vannak dolgok, amiket a politikusoknak veszélyes kimondani az Európában élő arabokkal kapcsolatban – vélekedett Thomas Hands. 

A beszélgetésen szó esett róla, hogy október hetedike után nemcsak a hagyományos közbeszédben, de az interneten, azon belül az új közösségi médiákban is fellángolt az antiszemitizmus és az Izrael-ellenesség, méghozzá a gázai lakosságért való aggódás képébe csomagolva. Holott – mint arra a nagygyűlés egyik plakátja is rámutatott – nem Izrael, hanem a palesztin terroristák követtek el népirtást.

Ofer Hadad kérdésére, miszerint a saját érzelmeik vagy az üzleti érdekek motiválhatják a közösségi platformok vezetőit arra, hogy eltűrjék felületeiken az antiszemitizmust, Ella Kenan azt mondta: szerinte mindkettő szerepet játszik ebben, hiszen az érintett médiavezetőknek nem mindegy, hogy mekkora forgalom generálódik a platformjaikon.

Hogy az üzleti érdekek számottevőek, arra a rendezvény egy másik résztvevője, Michael Dickson mutatott rá: az új médiaplatformokon (Facebook, X, Instagram stb.) az angol után az arab a második leggyakrabban használt nyelv a világon. Ezt azt jelenti, hogy az arab közösségek jelentős hatást gyakorolnak a közösségi média nyilvánosságában zajló közbeszédre.

Az új típusú antiszemitizmus elleni harc egyik fontos eszköze a személyes meggyőzés és ráhatás. Mint ismert, ez történt Elon Musk multimilliárdos esetében is, akinek a neve azért került szóba a beszélgetésen, mert az X (korábban: Twitter) tulajdonosa igaznak nevezte azt az X-en tett antiszemita hőbörgést, hogy a zsidók gyűlölködnek a fehérek ellen. Musk később tárgyalt vezető izraeli politikusokkal, Auschwitzba is ellátogatott, és megbánta, amit tett.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek