Izraeli régészet: A legősibb mondat, a legősibb ellenségről

2022. November 13. / 20:34


Izraeli régészet: A legősibb mondat, a legősibb ellenségről

Szerző: Deák Andrea

Az ember a legősibb ellenségeiről írt először. Ezt most már egy archeológiai felfedezés, egy lelet is bizonyítja. Ez nem egy szomszédos törzs volt, nem is a kardfogú tigris, sem az őket sújtó aszály. Hanem a tetvek.

“Ez az agyar gyökerestül kiirtja a tetveket a hajból és szakállból”

Így szól a (pillanatnyi tudásunk alapján) legrégebbi lejegyzett mondat. A mondat egy elefántcsont fésű használati utasítása, szerzője 3700 évvel ezelőtt véste ezt a mondatot a pici tárgyra.

Izraeli régészek találtak rá Jeruzsálemtől délre Lákisban. A kánaáni városállam, a Júdai Királyság második legfontosabb városa volt Jeruzsálem után.

A tárgy anyaga, az elefátcsont, drága importcikk volt errefelé, mert a környéken nem éltek elefántok.

A fésű fogai letöredeztek és bevésett szöveg is alig látható már.

A Beer Shevai Ben Gurion Egyetem kutatóinak sikerült megfejteni a feliratot, ami 17, egyenként 1-3 milliméteres nem túl mélyen a fésűbe karcolt betűből állt. A szavak a kánaánita nyelven íródtak. Ez az északnyugati sémi nyelvek egyik alcsoportja. Ezek a nyelvek szorosan összefüggő és kölcsönösen érthető nyelvjárások voltak, amelyből ma már csak a héber nyelv maradt az egyetlen élő példa. 

Ez volt az első olyan nyelvcsoport, amely ábécé-írással írt. Ez körülbelül 3800 évvel ezelőtt jelent meg, mindössze egy évszázaddal a fésű készítése előtt.

A tetüfésü jelenleg a legrégebbi betűkkel írott emberi emlékünk.

Ősellenségünkel szemben ma sincs jobb megoldás, mint a tetű fésű. Olvasom a közösségi oldalakon a parányi rovar felbukkanását az óvodákban, iskolákban.

A csodaszerek, varázsmódszerek hatástalanságáról. Aztán csak a több ezeréves bölcs szerszám és a türelem marad: „Ez az agyar gyökerestül kiirtja a tetveket a hajból és szakállból”

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Közeledik Zájin Ádár ünnepe, el ne felejtsenek halat venni!
Zsidó világ
Budapest 150: Belehúznak a zsidó civil közösségek is