Idén elkészül az Izraeli Nemzeti Könyvtár új, lenyűgöző épülete

2023. Január 08. / 18:37


Idén elkészül az Izraeli Nemzeti Könyvtár új, lenyűgöző épülete

A polgári időszámítás szerinti új esztendő egyik kiemelkedően fontos izraeli építészeti eseménye az lesz, hogy Jeruzsálemben, a knesszet szomszédságában megnyitja kapuit az Izraeli Nemzeti Könyvtár új épülete. A neves svájci építésziroda, a Herzog & de Meuron által tervezett, 45 ezer négyzetméteres létesítmény külső és belső terei az emberi tudás demokratizálásának legfőbb értékeit fejezik ki.

Amint az a könyvtár honlapján olvasható, az új épületet az esztétikai szépség és harmónia ikonikus építészeti komplexumának, a tudás, a hagyomány és a kultúra megtestesítőjének szánják. 

img_0019.jpgÉpül a központi olvasóterem

A beruházás megálmodói szerint a nemzeti könyvtár új létesítménye Izrael és az egész Közel-Kelet egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb közterévé válik, hiszen az épület nemcsak belül, de kívülről is látványos lesz, továbbá gyönyörű parkok veszik majd körül. A központi olvasóterme kör alakú, és a könyvespolcokat csak embermagasságúra tervezték, hogy az épületet minél több fény árassza el a körpanorámás ablaktáblák révén. 

Az épületben természetesen nemcsak a hagyományos, papíralapú könyv- és újsággyűjteményt helyezik el, de kialakítanak egy digitalizált tudásbázist is, amely a legmodernebb technológiákkal áll az olvasók és érdeklődők rendelkezésére. 

Az épület hatalmas terei nem csupán az Izraeli Nemzeti Könyvtár világhírű gyűjteményének tárolását és elérhetőségét szolgálják, hanem lehetőséget adnak nagyszabású kiállítások, kulturális rendezvények és oktatási programok lebonyolítására is.

A könyvtár gyűjteménye 4,1 millió könyvet, 2,5 millió fotót, 106 ezer újságot, folyóiratot, 610 ezer kéziratot, 12 ezer térképet és 120 ezer órányi hangfelvételt tartalmaz.

(Fotók: Izraeli Nemzeti Könyvtár)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek