Blinken: az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha

2022. December 05. / 11:08


Blinken: az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha

– Az Egyesült Államok és Izrael partnersége erősebb, mint valaha, és ezen nem változtatnak az amerikai adminisztráció és a leendő új izraeli kormány közötti erős véleménykülönbségek Palesztina és Irán tekintetében – hangsúlyozta Anthony Blinken amerikai külügyminiszter tegnap egy konferencián Washingtonban.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy „az Egyesült Államok elszánt barátként marad meg Izrael mellett, akkor is, ha olyan célokat követ, amelyeket Benjamin Netanjahu megválasztott izraeli miniszterelnök ellenez". Ide sorolta az izraeli-palesztin konfliktust illetően a kétállami megoldást, valamint a 2015-ös iráni atomalku felélesztését.

A tárcavezető egyben figyelmeztette a leendő izraeli kormány vezetőjét, hogy az Egyesült Államok szembe fog helyezkedni minden olyan politikai lépéssel, amely kiszorítaná a palesztinokat, vagy még jobban megnehezítené a kétállami megoldás kivitelezését és, ami „végzetes lehet Izrael hosszú távú biztonságára és jövőjére, mint demokratikus zsidó állam". 

Blinken mindenekelőtt a telepespolitika kiterjesztésére, illetve a „Ciszjordánia annexiója irányába tett lépésekre" utalt. Hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormányzata az új izraeli kormányt a politikája, nem pedig „az egyes személyek" alapján fogja megítélni. Blinken ezzel két olyan kijelölt miniszterre utalt, akivel kapcsolatban az Egyesült Államok korábban kifejezte aggályait, hogy határozottan palesztin- és arabellenes nézeteket hangoztattak.

(MTI)

(Címlapkép: Christian Dorn – Pixabay)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek