Biden elnök Netanjahunak: „Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet"

2022. November 08. / 10:11


Biden elnök Netanjahunak: „Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet"

Joe Biden amerikai elnök tegnap este nyolc perces telefonbeszélgetésük során gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelöltnek a múlt keddi választási győzelméhez – jelentette a ynet, a Jediót Ahronót című újság hírportálja. Amerikai tisztviselők szerint Biden azért késlekedett a gratulációval, mert el volt foglalva a félidős választások miatti utazásokkal az Egyesült Államokban.

– Testvérek vagyunk, együtt írunk történelmet. Izrael iránti elkötelezettségem megkérdőjelezhetetlen. Gratulálok, barátom, és meleg üdvözletem Szarának – mondta az amerikai elnök az izraeli választások után hat nappal lefolytatott beszélgetésben Netanjahunak, az izraeli politikus feleségére is utalva.  

– Több történelmi békemegállapodást fogunk kötni, melyek elérhető távolságban vannak. Szövetségünk és a kapcsolatunk iránti elkötelezettségem erősebb, mint valaha. Meleg üdvözlet feleségének, Jillnek" – felelte az izraeli választások győztese Bidennek.

A Fehér Ház a társalgás után közölte, hogy Biden gratulált Netanjahunak a győzelemhez, és hangsúlyozta Izrael biztonsága iránti elkötelezettségét. „Szorosan figyelemmel követjük az izraeli kormány megalakulását" - tették hozzá. 

Amerikai tisztviselők szerint Biden azért késlekedett a gratulációval, mert el volt foglalva a félidős választások miatti utazásokkal az Egyesült Államokban. Tom Nides, az Egyesült Államok izraeli nagykövete nem sokkal Jaír Lapid leköszönő miniszterelnök után már felhívta Benjámin Netanjahut, és gratulált a választásokon elért győzelméhez.

A Likud párt élén álló Netanjahu várhatóan még ezen a héten hivatalosan is megkapja a felkérést a következő kormány megalakítására, hogy koalíciót építsen jobboldali és vallásos pártokból álló szövetségeseivel: a keleti ultraortodoxok Sasz pártjával, az askenázi ultraortodoxok Egyesült Tóra pártjával, és a Vallásos Cionisták nevű pártszövetséggel, melynek része a Meir Kahane tanait hirdető Zsidó Erő nevű párt.

(MTI)

(Címlapkép: Joe Biden 2010-ben – még alelnökként – Netanjahuval Izraelben. Fotó: Ariel Schalit – AP)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Pályázatok
Pályázati felhívás folyadékhűtő beépítésre
Hírek, lapszemle
USA: Izraeli cég építi fel a világ legnagyobb laborhús-gyárát
Mazsihisz hírek
Ifjúsági vezetők a Szochnut szervezésében a Mazsihisznál