Tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból

2022. Augusztus 30. / 18:58


Tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból

Mióta megindult Oroszország Ukrajna elleni inváziója, tömegesen kezdtek el menekülni a zsidók Oroszország területéről, annak ellenére, hogy nincsenek jelentős harci cselekmények az országban és a lakosság egyelőre minimálisan érzi csak a háború súlyát – írja mai cikkében a Portfolio.hu, amely szerint a zsidó közösséget célzó, diszkriminatív intézkedéseknek nincs nyoma Oroszországban, viszont a politikai nyomásgyakorlás egyre nagyobb.

Oroszország Ukrajna ellen indított inváziójának kezdete óta tömegesen vándorolnak külföldre az oroszországi zsidó közösség tagjai: nyolcból egy oroszországi zsidó már elhagyta az országot – írja a Portfolio.hu. 

A Zsidó Ügynökség becslése szerint, amely segít a zsidóknak a világ minden tájáról Izraelbe költözni, március óta 165 ezer oroszországi zsidóból 20 500-an távoztak Izraelbe, és további ezrek költöztek más országokba. 

Bár egyelőre nem tapasztalni Oroszországon belül az antiszemitizmus látványos fellángolását, a már távozott zsidókon felül is rengetegen gondolkoznak az ország elhagyásán. Az oroszországi zsidó származású Anna Shternshis, a Torontói Egyetem jiddis tanulmányok professzora és az oroszországi zsidó történelem szakértője szerint 

ennek az az oka, hogy valahányszor történik valami felfordulás, valami változás oroszországban, a zsidók mindig veszélyben vannak. Szerinte a most hirtelen kialakult, tömeges migráció, illetve az Oroszországot elhagyni tervező zsidók fejében motoszkál a történelmi zsidóüldözések kísértete. 

A Portfolio.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható el. 

(Forrás: Portfolio.hu/Net Média Zrt.)

Címlapkép: a Moszkvai Korál Zsinagóga (Moszkovszkaja Koralnaja Szinagoga) kupolája. Fotó: A. Savin)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek