Nyíregyháza: „Úgy lehet bemenni a zsinagógába, hogy kinyitják a kaput"

2024. Március 21. / 16:42


Nyíregyháza: „Úgy lehet bemenni a zsinagógába, hogy kinyitják a kaput"

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség is hozzájárult tárgyakkal, fotókkal ahhoz az időszaki tárlathoz, amelyet a holokauszt 80. évfordulója alkalmából állítottak össze a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben. Az anyag nagy része a helyi Jósa András Múzeumból, a helyi levéltárból, Budapestről, alapítványoktól, egyesületektől, magánszemélyektől származik, a kurátor: dr. Riczu Zoltán történész.

A holokauszt 80. évfordulóján rendeztek időszaki kiállítást a Kállay Gyűjteményben. A levéltári, múzeumi dokumentumok mellett magánszemélyek, és természetesen a Nyíregyházi Zsidó Hitközség is hozzájárult tárgyakkal, fotókkal a tárlat anyagához. A megnyitón megjelent Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja, és Birman Moran izraeli budapesti nagykövet-helyettes is – írja a Nyíregyháza.hu városi portál.

– Hatalmas segítséget kaptunk dr. Riczu Zoltán történésztől, aki ennek a korszaknak nagy tudora. Ugyanakkor Holmár Zoltán történész is segédkurátora ennek a kiállításnak. Az anyag nagy része a Jósa András Múzeumból, a Levéltárból, Budapestről, alapítványoktól, egyesületektől, magánszemélyektől került hozzánk. Mondhatom, méltó anyaggal emlékezünk meg a holokausztról –  mondta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője. 

A kiállítás kurátora, dr. Riczu Zoltán történész azt nyilatkozta:

– Amikor elterveztem a kiállítást, azt mondták a kollégák, akik itt dologoztak, hogy valahogyan fel kellene oldani ezt a rettenetes szomorúságot. Ne csak azt mutassuk be, hanem a nyíregyházi zsidóság több mint 100 évét. A hitéleti szokásokat, és a különböző érdeklődésre számot tartó dolgokat, amit a többiek nem tudnak. Sok éve hangsúlyozza a hitközség, én is tapasztalom, amikor kérdezik, hogyan lehet bemenni a zsinagógába, úgy lehet bemenni a zsinagógába, hogy kinyitják a kaput, hiszen nyitva van. 

A kiállítás április 24-ig látogatható, a portál cikkét itt olvashatják teljes terjedelmében. Fotó: Dodó Ferenc/Szon.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Darvas főrabbi: „Halld, szerelmem kopogtat!"
Megemlékezések
Dr. Nógrádi Péter: Az Élet Menete Anyák napján