Novák Attila történész: A Netanjahu-komplexum

2022. November 09. / 11:09


Novák Attila történész: A Netanjahu-komplexum

– A koalíció összetétele veszélyt hordozhat magában: a Likud két ortodox és egy szélsőjobboldali párttal kormányoz, és azok a koalíciós kényszer miatt a társadalom számára elfogadhatatlan és veszélyes politikákat oktrojálhatnak rá. Ugyanakkor az ország gazdasági fejlettsége, kreativitása, széles körű belső autonómiái és Benjamin Netanjahu alkalmazkodóképessége ellenállhatnak ezeknek a tendenciáknak – írja Novák Attila történész Netanjahu győzelmét elemezve az Országút.com portálon.

„Az izraeli parlamentben, a Kneszetben új helyzet állt elő: a Likud vezette blokk a maga hatvannégy mandátumával kényelmesen kezdhet neki a kormányzásnak. Az elmúlt években alig tudott valaki többségre szert tenni a százhúsz tagú törvényhozásban, egy-két mandátumnyi fölénnyel kormányoztak, sokszor nagyon instabil belpolitikai helyzetet eredményezve. 

A választás történelmet is írt: kiesett a legendás baloldali (vagy inkább baloldali-liberális) Merec párt, mely régen minisztereket is adott a zsidó államnak, és az egyik, most külön induló arab tömörülés, a Balad sem érte el a bejutási küszöböt. Ugyanakkor tizennégy mandátumhoz jutott a Vallásos Cionisták (Hacijonut Hadatit) nevű szélsőjobboldali párt, nélküle nem állt volna össze Netanjahu, közismert becenevén Bibi többsége. 

A koalíciót ráadásul erős ideológiai és érdekkapcsolat is összeköti, Izraelt így egy minden eddiginél egységesebb jobboldali és ortodox kormányzat fogja vezetni" – írja Novák Attila történész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tudományos főmunkatársa A Netanjahu-komplexum című elemzésében.

Mint a szerző fogalmaz: a bal- és jobboldali tábor hagyományos szembenállása Izraelben is megfigyelhető. Ugyanakkor Netanjahu (kétségkívül karizmatikus) személyisége és korábbi ügyei a régi Likud-elittel és több jobboldali szereplővel is szembefordította őt. A Bennett–Lapid kormány több minisztere – beleértve a miniszterelnököket is – tárcát vagy vezető tisztséget viselt több Netanjahu-kormányban, így például az orosz zsidókat képviselő Jiszrael Bejtenu párt vezetője, a kisinyovi születésű Avigdor Lieberman is volt már ebben a szereposztásban. Bibi megosztja a jobboldalt is, ezért is volt szüksége – a hagyományos ortodox partnerek (a szefárd/keleti Sasz és az askenázi Jahadut Hatora) – mellett egy olyan pártra, a vallásos cionistákéra, amely megadja a választási fölényt. 

Az izraeli baloldal válságáról szólva Novák Attila ezt írja: amikor a vallásos cionista Naftali Bennett és a liberális-centrista Jair Lapid Netanjahu-ellenes koalíciót hozott létre 2021 júniusában, nemcsak a Bibiből kiábrándult jobboldaliakra, hanem – a parlamenti logika alapján – szinte mindenkire kellett támaszkodnia ahhoz, hogy meg tudja tartani többségét. Ugyanakkor – mint a szerző fogalmaz – az izraeli baloldal évek óta folyamatosan visszaszorulóban van.

Ezt nemcsak az egész világban tapasztalható általános baloldali ideológiai válság, a szocialista utópia elhalása és a létező szocializmus történelmi kudarca, hanem speciális helyi okok is magyarázzák. 

Elsősorban a kibucmozgalom került válságba, a gazdaság kapitalizálódott, és a baloldal fellegvárának számító kibucok elvesztették korábbi centrális politikai és társadalmi jelentőségüket: mára a jelentős számú külföldi munkaerőt is foglalkoztató innovatív, kapitalista gazdaság részeivé váltak. Másodsorban az izraeli baloldal – kormányszinten is – elkötelezte magát az 1990-es években az oslói békefolyamat és a kétállami megoldás mellett. 

Oslo azonban – elsősorban a palesztinok téves, sőt tragikus politikája következtében – összeomlott: annak idején a  béketárgyalások közben Jasszer Arafat az izraeli civil lakosok elleni terrort legitim politikai eszköznek tekintette. 

Ennek nemcsak a Jichak Rabin izraeli miniszterelnök elleni gyilkos merénylet (1995. november 4.) és az izraeli jobboldal reneszánsza, illetve Netanjahu első, 1996-os miniszterelnöksége lett a következménye, hanem a baloldal teljes politikai visszaszorulásának a kezdete. 

Novák Attila elemzését teljes terjedelmében ide kattintva olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek