Novák Attila: A jobbratolódás logikus következmény Izraelben

2022. December 05. / 21:44


Novák Attila: A jobbratolódás logikus következmény Izraelben

„A legutóbbi választások alkalmával minden idők legjobboldalibb és legvallásosabb kormánya látszik megalakulni a zsidó államban. Ez a fejlett nyugati demokráciák között egyedivé teszi Izraelt, ugyanakkor jobban integrálja abba a régióba, amelyben elhelyezkedik és amelytől eddig – sikeresen – távol tartotta magát." Novák Attila történész cikkét szemlézzük, amely a Szombat folyóirat internetes verziójában jelent meg.

– A Likud mellett az askenázi ortodox Jahadut Ha-Tora és a szefárd ortodox Sasz pártok mellett a Vallásos Cionisták nevű pártalakulat is a tervezett koalíció része. Ezt a (választási) koalíciót Netanjahu segítette megalakulni, hogy ellensúlyozza és megteremtse jövendőbeli jobboldali többségét az izraeli parlamentben. Netanjahu nem volt különösebben érzékeny, a Vallásos Cionisták egyértelműen szélsőjobboldalinak nevezhető – az európai politikai sztenderdek alapján. Ez egyfajta koalíció, melynek Becalel Szmotrics és Itamar Ben Gvir mellett a Noam párt (és annak Avi Maoz nevű vezetője) is a tagja – írja Novák Attila történész a Szombatban megjelent, A jobbratolódás logikus következmény című írásában.

314079749_144279075011891_4406453461539376004_n.jpgNetanjahu és szövetségesei (Forrás: Benjamin Netanjahu/Facebook)

Mint a szerző fogalmaz: A probléma nem önmagával a Likuddal van, hiszen ez a párt jobboldali populista, ugyanakkor erős liberális tartalmakkal is rendelkező alakulat. A gond Netanjahu szövetségesi politikájával van, amely komoly veszélyekkel jár és amely koalíciója többségét a szélsőségesekkel biztosítja. 

A szellem immár kiszabadult a palackból, nehéz lesz visszagyömöszölni. Úgy tűnik, hogy Izrael eddig leghosszabban hatalmon lévő vezetője mindennél fontosabbnak tartja stabil többsége létrejöttét és nem különösebben finnyás.

 A királycsináló szerepbe helyezkedett Vallásos Cionisták nem csak a Területek (Stachim/Juda és Somrón) feletti adminisztrációt fogják ellátni, a COGAT-ot (Coordination of Government Activities in the Territories) is ellenőrizni fogják, ezen kívül pedig az oktatási és más területen is komoly pozíciókat fognak betölteni. 

Ez a csoport vissza akarja vonatni a Visszatérési Törvény (Hok Ha-Svut) azon részét, amely egy zsidó (nem zsidó) unokájának is lehetővé tette a bevándorlást Izraelbe. Ez a társaság még inkább gyengíteni akarja a reformzsidó áramlatokat azzal, hogy csak az ortodox betérést fogadják el.

Ellenzik az LMBT jogokat, a Pride Day-t és támogatják a konverziós terápiákat. Nem arról van szó, hogy mindenkinek egyet kellene értenie ezekkel (a vallásjog nem is támogatja az ilyen kapcsolatokat), ám a zsidó államban kialakult az ezzel kapcsolatos össztársadalmi tolerancia és elfogadott társadalmi gyakorlatok is vannak (a Likudnak is van amúgy LMBT-tagozata is, mint ahogyan Amir Ohana, az egyik leendő miniszter e közösség tagja). 

Ennek a megbontása, illetve kikezdése komoly konfliktusokba ránthatja bele a társadalmat. Bár Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt kijelentette, hogy Izraelt nem a vallási törvények fogják kormányozni, ezeknek a politikusoknak a hatalmi pozícióba emelése gyökeresen változtathatja meg a társadalmi-politikai diskurzust, és fordíthatja azt egyre extrémebb irányba.

Novák Attila elemzése szerint a vallási alapú állampolgár-szűkítés igazából annak a következménye, hogy 

Izraelben a „csónak megtelt”, és – az állam ezirányú alapideológiája ellenére – az országnak már nincs igazán szüksége bevándorlókra. 

Az izraeli népszaporulat magas, a lakosság száma növekszik, a gazdag nyugati társadalmakban megszokott vendégmunkás-sereg nagyon is jelen van, esetenként az új bevándorlók is betöltik ezt a szerepet.

A cikket teljes terjedelmében itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek