Netanjahu máris menesztette a bűncselekmény miatt elítélt miniszterét

2023. Január 22. / 18:28


Netanjahu máris menesztette a bűncselekmény miatt elítélt miniszterét

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök – a legfelsőbb bíróság korábbi döntésének eleget téve – menesztette az adóügyi bűncselekmény miatt elítélt Arije Derit az egészségügyi és a belügyi tárcák éléről – írja az MTI a helyi médiára hivatkozva a mai izraeli kormányülésről beszámolva. A magyar hírügynökség beszámolt arról is: tegnap este több mint százezren tüntettek Izraelben az új Netanjahu-kormány ellen.

Benjámin Netanjahu az ülésen „fájó szívvel" adta át Arije Derinek a menesztéséről értesítő levelet, melyben hosszan méltatta munkásságát, és sajnálatát fejezte ki a legfelsőbb bíróság döntése miatt, amely szerinte „nem veszi figyelembe a nép akaratát."

Képernyőkép 2023-01-22 183128.jpgNetanjahu átadja a menesztéséről szóló iratot Derinek (Fotó: Kobi Gideon – GPO)

Arije Deri válaszában közölte, hogy továbbra is pártja, a keleti származású ultraortodoxokat tömörítő Sasz élén marad és részt kíván venni a koalíciós frakcióvezetők megbeszélésein.

A Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek az értesülése szerint Arije Deri abban állapodott meg Benjámin Netanjahuval, hogy időlegesen a párt más miniszterei – Jákov Mergi, Joáv Bencúr, Michael Malchieli vagy Hájim Biton – veszik át tőle az egészségügyi és a belügyi tárcát. Később terveik szerint Arije Deri visszakapja azokat, miután ennek érdekében megváltoztatták a jogrendszert, a törvényeket.

– A Sasz párt vezetője ugyanakkor megtartotta miniszterelnök-helyettesi címét – erősítette meg szóvivője a The Times of Israel című angol nyelvű hírportálnak. Röviddel Arije Deri menesztése után Benjámin Netanjahu miniszterelnök elhagyta a kormány ülését, és azt Arije Deri vezette helyette tovább.    

A Sasz párt vezetőjének menesztésével Benjámin Netanjahu az izraeli legfelsőbb bíróság múlt szerdai döntését hajtotta végre, amely szerint Arije Deri nem szolgálhat miniszterként, miután tavaly év elején adóügyi bűncselekmény nyomán felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A bíróság akkor azért döntött letöltendő helyett a felfüggesztett szabadságvesztés mellett, mert Arija Deri az ítélet szövege szerint megígérte, hogy távozik a közéletből. A kormányfő-helyettes tagadja, hogy ilyen ígéretet tett volna. 

A kormány vasárnapi ülésén nem jelentek meg a koalícióban részt vevő Vallásos Cionizmus nevű jobboldali, a ciszjordániai telepeseket támogató párt politikusai. Távollétükkel az ellen tiltakoztak, hogy az izraeli hadsereg pénteken lerombolt egy – néhány órával korábban létrehozott – törvénytelen „telepkezdeményt" Ciszjordániában.

Több mint százezren tüntettek Izraelben az új Netanjahu-kormány ellen

– A rendőrség becslése szerint Tel-Avivban több mint százezren tüntettek az új Netanjahu-kormány ellen szombat este, és mellettük országszerte is sok ezren vonultak az utcákra, hogy megpróbálják megakadályozni a jogrend tervezett átalakítását – jelentette a ynet. 

Képernyőkép 2023-01-22 182727.jpgA modern Izrael legnagyobb tüntetésének tartják a tegnap esti demonstrációkat

Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben, Haifán, Beér-Seván, Herzliján, Nesz Ciónában, Modiinben is ezrek tüntettek a jogrendszer átalakításának terve ellen, miszerint egyebek között a politikusok felülbírálhatnák a legfelsőbb bíróság végzéseit. Ez a hatalmi ágak eddigi egyensúlyának megbontását, ezzel a demokrácia súlyos sérülését jelentené Izraelben a tiltakozók szerint. 

Tel-Avivban beszédet mondott Móse (Bogi) Jaalon volt vezérkari főnök és védelmi miniszter, és arra figyelmeztetett, hogy demokratikus jogrend nélkül Izrael sebezhetővé és kiszolgáltatottá válik, hadserege elveszti erejét.    

Dávid Groszman, Izrael legismertebb írója arról beszélt, hogy egyre többen „belső emigrációba" vonulnak, mert egyre kevésbé érzik hazájuknak az országot. Izrael Állam a 75. évére szerinte oda jutott, hogy küzdelem folyik az ország demokratikus jellegéért, a szabadságjogokért. Most ezekben a „fekete" időkben eldől, hogy Izrael nagyon más lesz-e, mint amilyennek az alapítói megálmodták, s ezzel bizonyos értelemben meg is szűnik – vélekedett az író. Groszman kijelentette, hogy tilos eltávolodni az alapítók álmaitól és reményeitől, és erre szerinte a tüntetésen megjelent tömeg ad reményt.

A demonstrációt a tel-avivi diáktüntetések egyik vezetője vezette fel, mások között felszólaltak jogászok is, akik a tervbe vett jogi változások veszélyeit ismertették, valamint az izraeli high-tech szektor egyik vezetője, aki a jogrend átalakításának várható gazdasági következményeire figyelmeztetett. 

A 12-es kereskedelmi tv értesülése szerint a kormány képviselői azt tervezik, hogy az őket támogató szavazati többséggel a parlament villámtörvénykezéssel már a következő héten megszavazza első olvasatban az új törvényeket. 

Az ellenzék viszont bejelentette, hogy nem vesz részt a kneszet bizottságainak erről döntő ülésein, mert „nem kívánnak statisztálni" ahhoz, hogy meglegyen a jogszerűség látszata.

(MTI)

(Címlapkép: ILTV News)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek