Közvetlen repülőjárat Tel-Avivból a történelmi fürdővárosba, Pöstyénbe

2023. Február 19. / 13:46


Közvetlen repülőjárat Tel-Avivból a történelmi fürdővárosba, Pöstyénbe

Közvetlen járat indul Tel-Avivból a pöstyéni repülőtérre Nagyszombat megye első látogatói, akik a közvetlen járatot fogják igénybe venni, április 19-én szállnak le Pöstyénben – olvasható a korkep.sk oldalon.

Fotó: szombat.orgFotó: szombat.org

Az új járatot Nagyszombat megye mutatta be az International Mediterrane Tourism Market 2023 izraeli idegenforgalmi vásáron Tel-Avivban. A közvetlen repülőjárat bevezetését Pöstyén és Tel-Aviv között Nagyszombat megye Regionális Turisztikai Szervezet és az izraeli utazásszervező Overseas Travel Ltd képviselői mutatták be.

„A repülőtérben rejlő lehetőségek kihasználása a turizmus fejlesztésére prioritás számunkra. Ehhez kapcsolódnak azok a beruházások, amelyeket a repülőtérre irányítottunk, valamint a tevékenységek hosszú távú támogatása. Ha visszatekintünk a múltba, történelmileg a Pöstyénbe irányuló első járatok a fürdőszezonhoz kötődtek”

„Az izraeli turisták a legjobb külföldi turisták közé tartoznak abban a tekintetben, hogy hány éjszakát töltenek el Szlovákiában, ezért értékesek számunkra. Megállapodást írtunk alá az izraeli turisztikai miniszterrel a szorosabb együttműködésről. Nagyon nagy potenciált látunk az idegenforgalom fejlesztésében mindkét oldalon” – mondta Andrej Doležal ideiglenesen kinevezett közlekedési miniszter (Sme rodina-jelölt).

A nagyszombati régióban fellelhető élményeket a Slovakia Travel országos turizmust támogató és fejlesztő szervezet standján mutatták be.

„Nagyon örülök, hogy bejelentették a Pöstyén és Tel-Aviv közötti légi járat elindítását. Szeretném megköszönni a kerületi szervezetnek, valamint az önkormányzatnak az erőfeszítéseket és a munkát, amivel Szlovákia egy kicsit elérhetőbbé válik az izraeli látogatók számára” – mondta Václav Mika, a Slovakia Travel vezérigazgatója. Nagyszombat megye első látogatói, akik a közvetlen járatot fogják igénybe venni, április 19-én szállnak le Pöstyénben. 

A bal oldalon Winterék emeletes háza IpolyságonA bal oldalon Winterék emeletes háza IpolyságonFotó: szombat.org

Pöstyénben 1820 körül építette fel Erdődy János az első kőből készült fürdőépületet klasszicista stílusban, ő építtette ki a fürdő parkját is. Később az anyagi gondokkal küzdő Erdődy gróf felajánlotta a szegény zsidó családba született Winter Sándornak a pöstyéni birtokán lévő fürdő bérlését 30 évre. A bérleti szerződést 1889-ben írták alá. A fürdő Winter család általi bérbe vétele a fürdőépület és a település nagymértékű felvirágoztatását is jelentette. Winterék további fürdőházakat, gyógyszállókat építtettek, s a fürdő az országhatárokon túl is elismert lett. Az első világháború sebesültjei ellátására szanatóriumot létesítettek. A környék néphagyományának és régészeti leleteinek bemutatására 1928-ban múzeumot hozott létre. A fürdőt 1939-ben államosították, a család megmaradt tagjait minden vagyonuktól megfosztották. A második világháború idején a Winter családot koncentrációs táborba deportálták.

Pöstyén jelentőségéről a közép-európai zsidóság életében a Szombat magazin az alábbi cikket írta:
A Winterek, akik felvirágoztatták Pöstyént

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek