Izrael: Extraérzékeny „robot-orrot" alkottak drog- és robbanószer kiszűrésére

2023. Január 24. / 18:08


Izrael: Extraérzékeny „robot-orrot" alkottak drog- és robbanószer kiszűrésére

A Tel-avivi Egyetem tudósai olyan rendkívül érzékeny szagérzékelőt alkottak, amelyet egy kisméretű, négykerekű robothoz csatlakoztattak. Így a szerkezet távolról és önállóan képes megközelíteni azokat a területeket – ilyen például egy zsúfolt reptér vagy egy tömegrendezvény helyszíne –, ahol a „robot-orr" azonosíthatja a drog vagy robbanószer jelenlétére utaló szagokat. Az eszköz egészségügyi diagnosztikában is használható lehet.

Egy gépi tanulási programban a kutatók úgy képezték ki az általuk megalkotott „orrot", hogy az felismerje a különböző szagokat. A rendszer képes azonosítani a muskátlikat, a lime-ot és a marcipánt. Amir Ayali professzor, a kutatás vezetője kiemelte, hogy a természetes orr ugyanígy működik – írja az SG.hu tudományos-technikai portál.

– Az ember alkotta technológiák még mindig nem vehetik fel a versenyt a több millió éves evolúcióval. Az egyik terület, ahol különösen le vagyunk maradva az állatvilághoz képest, az a szaglás. Erre példa egy repülőtér, ahol több millió dollárba kerülő magnetométerekre van szükség a kések és egyéb fegyverek felderítésére. De ha azt akarjuk ellenőrizni, hogy egy utas nem csempész-e drogot, akkor kábítószerkereső kutyára van szükségünk – mondta Amir Ayali professzor, a kutatás vezetője és dr. Ben Maoz, a Tel-avivi Egyetem doktorandusza.

Hozzátették: „az állatvilágban a rovarok jeleskednek az érzékszervi jelek vételében és feldolgozásában. Egy szúnyog 0,01 százalékos különbséget is képes érzékelni a levegő szén-dioxid szintjében. Ma még messze vagyunk attól, hogy olyan érzékelőket állítsunk elő, amelyek képességei megközelítik a rovarokét".

Egyes állatok elképesztő képességekkel rendelkeznek a robbanóanyagok vagy kábítószerek felderítésére. Egy biológiai orr segítségével egy robot megalkotása segíthet az emberi élet megóvásában és a bűnözők azonosításában olyan módon, ami ma nem lehetséges. Egyes állatok tudják, hogyan kell felismerni a betegségeket, mások érzékelik a földrengéseket.

Joszi Jovel professzor elmondta: „a biológiai érzékelőt csatlakoztattuk és hagytuk, hogy különböző szagokat szagoljon, miközben mértük az egyes szagok által kiváltott elektromos aktivitást. 

A rendszer lehetővé tette számunkra, hogy az egyes szagokat a rovar elsődleges érzékszervének szintjén érzékeljük. 

A második lépésben gépi tanulást használtunk, hogy létrehozzunk egy könyvtárat a szagokból. A tanulmányban nyolc szagot, például a muskátlit, a citromot és a marcipánt tudtuk úgy jellemezni, hogy tudtuk, mikor jelenik meg a citrom vagy a marcipán illata. A kísérlet befejezése után további különböző és szokatlan szagokat azonosítottunk, például különböző skót whisky fajtákat. A szabványos mérőeszközökkel való összehasonlítás azt mutatta, hogy a rovarok orrának érzékenysége a mi rendszerünknél körülbelül tízezerszer jobb" – mondta a professzor. A tudósok által bemutatott elv felhasználható és alkalmazható más érzékelésekre, például a látásra és a tapintásra is.

Az SG.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Domán István főrabbira emlékeznek a Hunyadi téren
Zsidó világ
Fürdős Zsanett: A Bethlen téri eldugott zsinagóga csodái