Intézetbe akarnak vinni egy holokauszttúlélő nőt, hogy beolthassák a kovid ellen

2023. Január 17. / 09:55


Intézetbe akarnak vinni egy holokauszttúlélő nőt, hogy beolthassák a kovid ellen

Egy Németországban élő holokauszttúlélő, Inna Zsvanetszkaja zeneszerző nem akarja, hogy beoltsák a Covid-19 elleni vakcinával, és ezért távozott ismeretlen helyre. A német hatóságok elrendelték a nő  intézeti elhelyezését, mert így látják biztosítottnak, hogy megkapja az oltóanyagot. Német politikusok és jogi szakértők az alaptörvény megsértésének tartják a zeneszerző ellen hozott határozatot.

Inna Zsvanetszkaja szovjet származású zeneszerző a jelentések szerint bujkál a német hatóságok elől, miután azok megpróbálták a 85 éves holokauszttúlélőt elmegyógyintézetbe záratni és akarata ellenére beoltatni a kovid ellen – írja a Ma.hu a német Report24 hírportál  cikkére  hivatkozva.

Politikusok és jogi szakértők, köztük az „Alternatíva Németországért" (AfD) pártot vezető Martin Sich a német alaptörvény megsértéseként ítélték el a zeneszerző ellen hozott bírósági határozatot.

Miközben egy bírósági végzés engedélyezte Zsvanetszkaja erőszakos eltávolítását stuttgarti otthonából, hogy „saját érdekében" intézetbe helyezzék, állítólag „baráti aktivisták" mentették ki a látogatás előtt. 

A rejtekhelyéről rögzített videón a zeneszerző a Report24-nek azt mondta, hogy „a zene az életem, és ha elveszik tőlem a zenét, akkor elveszik az életemet".

Zsvanetszkaja ügyvédje fellebbezést nyújtott be, és meggyőzte a Stuttgart-Bad Cannstatt-i kerületi bíróságot, hogy függessze fel a végzés kötelező oltási részét, amíg nem oldják meg a kérdést. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a nőt még mindig bármikor intézetbe zárhatják.

A múlt hónapban kiadott végzés felhatalmazza Zsvanetszkaja gyámját és az orvosi segítő személyzetet, hogy erőszakkal behatoljanak az otthonába, szükség esetén rendőrt hívjanak, majd legkésőbb 2024 decemberéig pszichiátriai intézetbe zárják, hogy beadhassák neki a Covid-19 vakcina két oltását, amelyet többször is megtagadott.

A kényszerkezelést a zeneszerző állítólagos mentális és fizikai betegségei indokolják. „Teljesen elmerül a kompozícióiban és annyira lefoglalja a zene, hogy lehetetlen vele értelmes beszélgetést folytatni" – áll egy dokumentumban.

A Ma.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: Report24)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek