Igazi hős volt a zsidó ökölvívó, akit egykori csapattársa juttatott haláltáborba

2022. Október 20. / 09:14


Igazi hős volt a zsidó ökölvívó, akit egykori csapattársa juttatott haláltáborba

Az 1912-ben Amszterdamban zsidó családban született Ben Brilt az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolójaként jegyzik, aki olyannyira büszke volt zsidóságára, hogy az 1935-ös Makkabi Játékok után  – ahol aranyérmet nyert –  a ringben mindig olyan sportnadrágot viselt, amelyre Dávid-csillagot varrtak. Ben Brilt és családját éppen egyik volt csapattársa juttatta koncentrációs táborba, amit a bokszoló az ökölvívó tudásának köszönhetően élt túl. A Telex.hu cikkét ajánljuk.

Ben Bril az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolója volt, de a holland bunyós életrajzában ez legfeljebb csak egy lábjegyzetbe való adalék ahhoz képest, amelyet később aztán átélt. A zsidó származású sportembert és családját egykori csapattársa juttatta koncentrációs táborba, amelyet aztán a boksznak is köszönhetően ő és közvetlen hozzátartozói is túléltek – írja Fehér János a Telex.hu portálon ma megjelent, Az olimpia legfiatalabb bokszolója, akit aztán csapattársa küldött haláltáborba című cikkében.

Az 1912-ben született Bril egy amszterdami nyomornegyedben nőtt föl egy hétgyerekes család második legfiatalabb sarjaként. Albérletről albérletre vándoroltak, gyakran ágyuk sem volt, szalmán aludtak, míg a vécéjüket többnyire egy vödör jelentette, amelyet Bennek kellett az utcán kiürítenie. Az öklét is hamar megtanulta használni, a haverokkal virtusból verekedett, de többször találta magát utcai harcokban is, amelyet rivális bandákkal vívtak.

Bril mindössze 15 évesen nyerte meg első országos bajnoki címét 1927-ben, így a hollandok a 15 éves fiút beválogatták az 1928-as, hazai rendezésű olimpiára. Élete első olimpiai meccsét már születésnapján, 16 évesen vívta, de így is az olimpiák történetének legfiatalabb bokszolója lett. 

1666185535-temp-NfIIam_cikktorzs@4x.jpgBen Bril az 1928-as olimpián (Forrás: Wikipédia via Telex)

A zsidó fiú az akkori legkisebb kategóriában, az 50,8 kilós felső határral bíró légsúlyban indult, és mindjárt a legjobb 16 között kezdett. Itt pontozással vert egy ír bokszolót. A legjobb nyolcból már nem jutott tovább, a dél-afrikai Baddie Lebanon győzte le. A kategória magyar vonatkozása, hogy Kocsis Antal lett az olimpiai bajnok.

Az olimpia után Bril már állást is vállalt, de hentesként is folyton a bokszon járt az esze, direkt a gyengébbik, bal kezével darabolta a húst, az öklét pedig sós páclében áztatta, hogy még keményebb legyen. Elhivatottsága meghozta számára a sikereket, nyolc holland bajnoki címet szerzett. A ringben a nadrágjára varrt Dávid-csillaggal jelent meg, ezzel is mutatva, mennyire büszke származására.

Az 1930-as évek elejétől kezdve Hollandiában is fojtogatóvá kezdett válni a zsidók számára a levegő. Ezt Bril is megtapasztalta. 

Az 1932-es olimpiáról az antiszemita holland sportvezetés miatt maradt távol, négy évvel később pedig ő nem akart díszletként szolgálni a nácizmus dicsőítését is szolgáló berlini játékokon. 

1935-ben a zsidó sportolók világversenyén, a Makkabi Játékok boksztornáján nyert aranyérmet. Az amszterdami zsidó közösség hősként ünnepelte.

1942 júliusában megkezdődött a hollandiai zsidók deportálása. Brilék a helyüket többször változtatva rejtőzködtek, a deportálást végül nem tudták elkerülni, mert Ben két egykori sporttársa, apa és fia, Sam és Jan Olij elárulták őt, sőt a letartóztatásában is részt vettek. Sam Olij az 1928-as olimpián szintén bokszolóként vett részt, még a holland csapat zászlóját is vitte a nyitóünnepségen. Az olimpia után is többször szerepelt együtt a rendőrként dolgozó férfi Brillel az amatőr bokszválogatottban, majd a fia, Jan is a csapattársa lett a zsidó férfinek. Mégis halálos ellenségek lettek. Sam Olij hírhedt zsidóvadász lett.

1942-ben Jan Olij tartóztatta le Ben Brilt, valamint a feleségét és a fiát. Olij pisztolyt nyomott Ben fiának fejéhez, és azzal fenyegette Brilt, hogy ha támadni fog, akkor meghúzza a ravaszt. A letartóztatás után Brilék egyik őre Sam Olij volt.

A zsidó családot először a hollandiai Vught táborába szállították, ahol Ben Bril nyíltan ellenszegült egy SS-tisztnek. Egy elkapott zsidó szökevény megkorbácsolásában kellett volna részt vennie, de ő megtagadta a parancsot még úgyis, hogy őt is ötven korbácsütéssel fenyegették.

Végül Bergen-Belsenbe került, ahol bokszolóként állandó célpont volt, gyakran kellett produkálnia magát. Meccseket szerveztek neki neves német ökölvívókkal, ő pedig többnyire hagyta legyőzni magát. Még Vughtban egy kápó hívta ki, de arra kérte Brilt, hogy ne üsse őt ki. Brilt belement, de cserébe gyógyszert kért beteg fiának, másik feltétele pedig az volt, hogy a kápó ne verje a rabokat a barakkjában. Bril más raboknak is szervezett meccseket, a résztvevők pedig extra fejadagokat vagy más juttatásokat kaptak.

Brilék végül 1945 januárjában egy fogolycserének köszönhetően hagyhatták el Bergen-Belsent. Először Svájcba, majd az ENSZ algériai táborába kerültek, mielőtt hazatértek volna Utrechtbe. A legtöbb családtagja nem volt ilyen szerencsés, összesen 182 rokonát pusztították el.

A Telex.hu teljes cikke a hős bokszolóról ide kattintva olvasható. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek