Holokauszttagadás miatt bíróság előtt egy volt radikális jobboldali képviselő

2023. Február 23. / 21:23


Holokauszttagadás miatt bíróság előtt egy volt radikális jobboldali képviselő

– Belgiumban holokauszttagadás miatt áll büntetőbíróság elé Dries Van Langenhove, a flamand radikális jobboldali Vlaams Belang (Flamand érdek) párt volt szövetségi parlamenti képviselője – jelentette be ma az ügyben eljáró genti vádkamara, írja az MTI a The BrusselsTimes hírportálra hivatkozva. A képviselő e hónap elején mondott le parlamenti mandátumáról.

A flamand közösség közszolgálati televízióscsatornája, a VRT egy 2018-as műsorában fedte fel, hogy a képviselő által alapított Schild en Vrienden (Pajzs és barátai) nevű radikális jobboldali ifjúsági mozgalom titkosított üzenőcsoportjaiban rasszista, antiszemita, holokauszttagadó üzeneteket osztottak meg. 

Dries Van Langenhove ellen 2019 júniusában vádat emeltek, őrizetbe vették, majd szabadon engedték egyebek között azzal a feltétellel, hogy el kell látogatnia a mecheleni Dossin-laktanyába, ahonnan a második világháború idején belga zsidók ezreit deportálták.

A vádkamara tavaly júniusban úgy döntött, hogy a Schild en Vrienden öt tagját bíróság elé kell állítani a holokauszt tagadása és relativizálása miatt. A határozat azonban nem vonatkozott magára Van Langehovéra, mivel ő maga nem vett részt az üzenőcsoportban. Ugyanakkor a vádkamara úgy határozott, hogy a flamand politikust be kell idézni a belga fegyvertörvények, valamint a rasszizmus elleni törvény megsértése miatt.

A most meghozott döntést, miszerint Van Langehovénak holokauszttagadás miatt is felelnie kell, több flamand párt is támogatta. Február elején Dries Van Langenhove lemondott képviselői mandátumáról a belga parlamentben.

(MTI)

(Címlapkép: Dries Van Langenhove – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek