Határon túl: Tízparancsolat a rozsnyói zsinagógából

2023. Február 01. / 15:06


Határon túl: Tízparancsolat a rozsnyói zsinagógából

Sylvia Holečkovával, a Rozsnyói Bányászati Múzeum történészével beszélgetett a felvidék.ma munkatára Máté Gyöngyi a „Kőtábla – emlékmű mentése a rozsnyói zsinagógából” című projekt kapcsán.

Mit örökít meg és eredetileg hol volt elhelyezve ez a kőtábla?

A Mózes könyve kőtábla az egykori rozsnyói zsinagóga létezését dokumentálja. A ritka emlékmű rózsaszín márványból készült. Héber nyelven a Tízparancsolatot tartalmazza. Eredetileg az 1893-ban épült, majd az 1950-es években lebontott rozsnyói zsinagóga lépcsőzetes oromzatának tetején kapott helyet.

Sylvia Holečková és a kőtábla. (Fotó: Máté Gyöngyi)Sylvia Holečková és a kőtábla. (Fotó: Máté Gyöngyi)

Felújításra szorult ez az értékes tárgy, hogy megmaradjon annak műemléki értéke?

A projekt célja ennek az egyedülálló építészeti és művészeti elemnek a megmentése volt, amely azon kevés tárgyi emlékek közé tartozik, amelyek a rozsnyói zsidó közösség történetét dokumentálják, valamint célunk volt megakadályozni annak további romlását és károsodását.

A projekttevékenység ezért elsősorban a kőtábla restaurálására összpontosult azzal a szándékkal, hogy történelmi, kulturális és dokumentációs értékét megőrizzük, ahogy az alkotás hiteles kifejezésmódját, a tárgy lényegét tiszteletben tartva, értékes díszítőelemeit is megtartsuk.

Ugyanakkor cél volt a kőtábla – Mózes könyve – méltó elhelyezése a múzeum bemutatótermében, hogy a nagyközönség számára közelebb hozza a rozsnyói zsidó közösség tevékenységét, életét, valamint a város történetét a zsidó történelem kontextusában.

Kik végezték a felújítási munkákat?

A restaurálási munkákat Mézes Árpád akadémikus szobrász-restaurátor, a restaurátor kamara tagja, Alexander Koreň restaurátorral együttműködve végezte. A szakmai kezelést nyilvános forrásból kétezer euróval a Fond na podporu umenia (Művészettámogató Alap) segítette és a múzeum önrészből ezer euróval járult hozzá a felújításhoz.

Jelenleg hol tekinthető meg a műemlék?

A kőtábla Mózes könyve néven a Rozsnyói Bányászati Múzeum történelmi gyűjteményének részét képezi és a látogatók számára is itt látható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Meghívó kántorkoncertre
2023. Május 24. / 11:49

Meghívó kántorkoncertre