Előimádkozókat képző jesiva épül Nagyváradon

2023. Március 07. / 14:08


Előimádkozókat képző jesiva épül Nagyváradon

– Március folyamán elkezdődik az előimádkozókat képző majdani iskola székhelyének építése – nyilatkozta Felix Koppelmann, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke a Maszol.ro magyar nyelvű romániai portálnak. Az elnök elmondása szerint az épületegyüttest – amely bentlakásos jesiva lesz – 2024 végén adják majd át.

Felix Koppelman a lapnak elmondta: a munkálatok előreláthatólag másfél évig fognak tartani, ami azt jelenti, hogy az épületegyüttest jövő év végén adják majd át a Zárda (ma Mihai Viteazul) utcában, a Hevra Sas zsinagóga és a zsidó hitközség irodáinak közvetlen közelében.

A beruházás becsült értéke eredetileg 1,2 millió euró lett volna, azonban az építőanyagok jelentős mértékű drágulása miatt a végösszeg ennél jóval nagyobb lesz.

Az intézmény szerepe az lesz, hogy a legalább 100 főt számláló romániai zsidó közösségek számára képezzenek vallási vezetőket, hogy ezek „fenntartsák a judaizmus fáklyáját”. Ők nem kifejezetten rabbik lesznek, hanem úgynevezett előimádkozók, akik jogosultak a közösségi ima vezetésére, magyarázza Felix Koppelmann. 

Romániában jelenleg csak két rabbi tevékenykedik, az egyik Nagyváradon, a másik pedig Bukarestben. Egy rabbi meghívása Izraelből költséges, a zsidó közösségek zöme pedig nem engedheti meg magának, ezt a problémát szeretnék orvosolni a váradi intézmény létrehozásával. 

Romániában többek között Kolozsváron, Temesváron, Brassóban és Máramarosszigeten vannak legalább 100 fős zsidó közösségek.

A nagyváradi képzőben 15–18 fő fog tanulni egy évfolyamon, a képzés időtartama 2–3 év lesz, az oktatók pedig izraeli vendégtanárok lesznek. Az iskolához internátus és étkezde is tartozik majd.  

A cikk teljes terjedelmében a Maszol.ro portálon olvasható.

(Címlapkép: Sinagoga Ortodoxa Oradea/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma volna 100 éves Ligeti György Kossuth-díjas zeneszerző
Kultúra
Meghívó kántorkoncertre
2023. Május 24. / 11:49

Meghívó kántorkoncertre