Egymillió dolláros díj az 1982-ben Sydney-ben robbantó terroristák kézre kerítésére

2022. December 05. / 13:29


Egymillió dolláros díj az 1982-ben Sydney-ben robbantó terroristák kézre kerítésére

Negyven éve nem találják az 1982-es ausztráliai terrortámadások elkövetőit, holott az ausztrál kormány 2012-ben 100 ezer dollárt már felajánlott a nyomravezetőknek. Most bejelentették: 1 millió ausztrál dollárra (mintegy 263 millió forintra) emelték a nyomravezetői díjat, mert igazságot szeretnének szolgálltatni a helyi zsidó közösségnek. A rendőrség szerint a tettesek feltételezhetően palesztin terroristák voltak. 

A sydney-i William Streeten, közvetlenül az izraeli konzulátus előtt 1982. december 23-á robbant föl egy bomba, amelynek repeszei sokakat megsebesítettek, de az épület is jelentős károkat szenvedett. A bomba ereje olyan hatalmas volt, hogy az épület vasbeton padlózatában 30 centiméter mély lyuk keletkezett. 

Ugyanaznap a sydney-i Hakoah Club alagsorában is felrobbant egy autóba rejtett pokolgép, amelynek célpontjai a Makkabi játékokon részt vevő versenyzők voltak, akik a robbanás idején a klubban tartózkodtak. Ebben a robbantásban szerencsére senki sem sérült meg, feltételezhető, hogy a merénylet célja az épület lerombolása volt.

A nyomozás során kiderült, hogy a merénylők nagy valószínűséggel palesztin terroristák voltak, így a robbantásokat a hatóságok nemzetközi terrorcselekményeknek minősítették.

kép.jpgA feltételezett tettesek fantomképe (Forrás: NSW Police)

Mivel nem sikerült megtalálni a tetteseket, az ausztrál terrorelhárítás 2011-ben speciális egyséhet hozott létre az ügy felderítésére, majd 2012-ben a kormány 100 ezer ausztrál dollár nyomravezetői díjat tűzött ki. Mivel ez sem vezetett eredményre, a kormány most 1 millió dollárra emelte a jutalmat, abban bízva, hogy a jelentős összeg már információkra váltható, a kormány és a hatóságok ugyanis mindenképpen igazságot szeretne szolgáltatni ebben az ügyben, amely máig élénken foglalkoztaja a helyi zsidó közösséget. 

Paul Toole miniszterelnök-helyettes – aki egyúttal a rendőrséget is felügyeli – azt nyilatkozta: a nyomozók az évek során  több ezer munkaórát szenteltek az ügy megoldására. Mint Toole fogalmazott: „a két rettenetes támadás célzott terrorcselekmény volt, és rendkívül szerencsések vagyunk, hogy senki sem halt meg a robbantásokban annak ellenére, hogy a pokolgépek az izraeli konzulátus és a Hakoah Club épületében jelentős károkat okoztak. Remélem, hogy az 1 millió dollárra emelt nyomravezetői díj megadja az utolsó lökést annak elérésére, az ügyet megnyugtató módon le lehessen zárni".

A helyi terrorelhárítás egyik parancsnoka, Mark Walton üdvözölte a jutalom megemelését, s megköszönte a kormány támogatását. Mint mondta: „a nyomravezetői díjak fontos eszközei a a nyomozási stratégiáknak, különösen akkor, ha az információval rendelkezők félnek attól, hogy a rendőrséget tájékoztatassák. Reméljük, hogy a jutalom ösztönözni fogja azokat, akik tudják, hogy kik vettek részt a robbantásokban, és jelentkeznek majd, hogy megoldódjék ez a negyven éves rejtély".

Mark Walton hozzátette: az 1982-es támadások élénken élnek a helyi zsidó közösség tagjaiban,  máig ismertek az izraeli és ausztrál közvélemény előtt is, de a bűncselekményeket nem felejtették el az ausztrál nyomozók sem, akik szorgalmasan dolgoznak a bizonyítékok felkutatásában. 

Az ausztrál zsidó közösség egyik vezetője, Darren Bark azt nyilatkozta: reménykednek abban, hogy az információkkal rendelkezők jelentkezni fognak. „Közösségünk négy hosszú évtizede át keresi a választ erre a szörnyű terrortámadásra, amely ártatlan ausztrálok ellen irányult a saját szülőföldjükön. A zsidó közösség megérdemli, hogy megismerje az igazságot" – tette hozzá Bark.

Az 1 millió dolláros jutalom annak fizethető ki, aki olyan információval rendelkezik, amely a robbantásért felelős személy vagy személyek letartóztatásához és elítéléséhez vezet.

Forrás: Police.nsw.gov.au

(Címlapkép: a Hakoah Club alagsorában felrobbant autó. Fotó: NSW Police)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Pro Urbe Erzsébetváros-díjban részesült Deák Gábor
Zsidó kisokos
Zsidó orvosok mindenhol: a Talmudtól a középkorig