Az Európai Zsidó Kongresszus bocsánatkérésre szólítja föl az orosz külügyminisztert

2023. Január 19. / 11:24


Az Európai Zsidó Kongresszus bocsánatkérésre szólítja föl az orosz külügyminisztert

Megdöbbentő és felháborító Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szégyenletes megjegyzése, amelyben a vészkorszakkal és Hitlerrel, hatmillió zsidó üldöztetésével és meggyilkolásával vetette össze a nyugati kormányok Ukrajnát támogató politikáját. Ez az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) vezetésének véleménye a külügyminiszter tegnapi, moszkvai sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

Az MTI beszámolója szerint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hazugsággal vádolta meg a nyugatiakat, akik azt mondják, hogy nem állnak háborúban Oroszországgal, hanem csak segítenek Ukrajnának helyreállítani területi épségét. Lavrov úgy vélekedett: Washington nagyon magasra emelte a tétet, amikor a dominanciája megtartása érdekében törvénytelen módszerekhez folyamodott, és olyan mechanizmusokat semmisített meg, mint a szabadpiac és a magántulajdon sérthetetlensége. 

Az orosz külügyminiszter tegnap Moszkvában elmondott véleménye szerint a NATO és az Európai Unió közös nyilatkozata a nyugati politika „apoteózisa" volt, amely szerinte arról szól, hogy ezek a szervezetek készek minden eszközt bevetni az „aranymilliárd" érdekeinek védelmében, és ki akarják szivattyúzni az erőforrásokat a világ többi részéből. 

Lavrov eszmefuttatása értelmében míg Hitler a múlt század közepén a „zsidókérdést" próbálta megoldani, a modern amerikai és európai politikusok most az „oroszkérdésnek" fogtak neki; Moszkva stratégiai vereségére törekszenek, és „dekolonizációt" sürgetnek.

326171697_1532061473961968_1278414439845069381_n.jpg

Erre reagálva Ariel Muzicant, az Európai Zsidó Kongresszus (EJC) elnöke megdöbbentőnek és felháborítónak nevezte, hogy Lavrov szégyenletes módon összehasonlította a nyugati országok kormányainak Ukrajnát támogató politikáját hatmillió zsidó üldöztetésével és meggyilkolásával. Muzicant szerint ez az összehasonlítás a holokauszt legdurvább eltorzítása, ezért felszólította az orosz külügyminisztert, hogy vonja vissza nyilatkozatát és kérjen bocsánatot. 

Forrás: MTI/EJC

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák
Hírek, lapszemle
Veszprém: Emlékpark lesz a régi zsidó temető