„A Mazsihiszt távol kell tartani a pártpolitikától"

2020. November 30. / 18:07


„A Mazsihiszt távol kell tartani a pártpolitikától"

A Mazsihiszen belül létezik két egymástól alapvetően eltérő, markáns irányzat. Az egyik zártabb formában, a tradíciókhoz, vallási előírásokhoz erősebben kötődve próbálná vezetni a közösséget, mert úgy gondolja, hogy ezen a módon lehetne megőrizni a magyarországi neológia értékeit. Létezik egy másik irány, amelyik egy sokkal nyitottabb szervezeti formát képzel el – nyilatkozta a 24.hu portálnak Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

A 24.hu hírportálon ma megjelent interjúban Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét többek között a magyar zsidókat érintő közbiztonsági helyzetről, a magyar zsidóságnak a menekültekkel kapcsolatos álláspontjáról, valamint a kormánylapokban az elmúlt hónapokban ellene indított cikksorozatról, s az abban megszellőztetett belső ellentétekről faggatták. 

A Szövetség világi vezetője a biztonsági helyzetről szólva azt mondta: 

„Nem hiszem, hogy ostromlott vár lennénk, inkább ellenkezőleg, itt mindenki biztonságban érezheti magát. Hála az égnek, az elmúlt években közvetlenül bennünket nem érintett olyan esemény, ami miatt a rendőrségnek komolyabb dolga akadt volna". 

A krízismenedzsmentről szólva az elnök kifejtette: „Jött a járvány, ami teljesen új kihívást jelentett, nem erre treníroztuk szervezetünket, mégis voltak már begyakorolt döntési mechanizmusaink, amelyekre alapozhattunk. Az egészségügyi biztonság, a védekezés, a szociális ellátás, az étkeztetés, a közös imádság megszervezése mind olyan feladat volt, amelyeket a kizökkent helyzetben helyre kellett állítanunk".

A kormánylapok támadó hangvételű cikkeivel kapcsolatban Heisler András azt nyilatkozta: „a Mazsihiszen belül létezik két egymástól alapvetően eltérő, markáns irányzat. Az egyik zártabb formában, a tradíciókhoz, vallási előírásokhoz erősebben kötődve próbálná vezetni a közösséget, mert úgy gondolja, hogy ezen a módon lehetne megőrizni a magyarországi neológia értékeit. Létezik egy másik irány, amelyik egy sokkal nyitottabb szervezeti formát képzel el. A cél azonban itt is ugyanaz: 25 vagy 50 év múlva a Dohány utcai zsinagógában még mindig ugyanazok az imák és ugyanúgy hangozzanak fel, mint most. A Mazsihisz közgyűlése, amelyik a vezetőket is választja, ez utóbbi irányt jelölte ki számunkra". 

Hozzátette: „tudom, lehet akár a kisebbségnek is igaza, hiszen volt már ilyen a világtörténelemben, de tényszerűen az a helyzet, hogy a Mazsihisz elnökeként a többség által képviselt nyitottság szerint kell dolgoznom, ezzel lettem megbízva. A két irányzat közötti rés viszont tele van közéleti aknákkal, konfliktusokkal. Ezt a feszültséget lovagolta meg számos egyoldalú újsághír".

Mint Heisler András elmondta: „az általunk képviselt magyar zsidó közösség, a nemzetközi kapcsolataink, a belső demokráciánk erőssé teszi ernyőszervezetünket. Például az első koronavírus-hullám kezeléséért egészen magas kormányzati szintről kaptunk elismerést. A vallási szervezetek közt kiemelkedő a gazdálkodásunk transzparenciája. Biztos, hogy mi is hibázunk, de az összes jelentős közbeszerzéssel csontra el tudtunk számolni". 

Felidézte, hogy amikor nem oly régen a kormánytámogatásból megújult Rumbach utcai zsinagógában körbevezetett egy magas rangú delegációt, akkor egyikőjük odasúgta neki: „András, látom, ebben a felújításban benne van a pénz”. Az elnök az interjúban ehhez azt fűzte hozzá: „szerintem erre a bizalomra lehet alapozni".

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

(Címlapkép: Farkas Norbert/24.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Emléktábla készül Horthyliget mártírjainak tiszteletére
Élet + forma
Palenyik Krisztián: A Sin Bet titkai – filmajánló

Kommentek