A „labdarúgás Schindlere" üldözöttek százait mentette – kivégzés volt a „jutalom"...

2022. Október 19. / 10:39


A „labdarúgás Schindlere" üldözöttek százait mentette – kivégzés volt a „jutalom"...

„A labdarúgás Schindlere, aki hősként halt meg” – írta Kertész Gézáról a La Gazzetta dello Sport. Itthon meg azt se tudják, Kertész Géza kicsoda – írja Hegyi Iván a Jelen hetilap legfrissebb számában. Kertész Géza (1894-1945) futballozott az FTC-ben, volt az Újpest edzője, majd Olaszországban edzőként szerzett hírnevet, Cataniában utcát is neveztek el róla. Idehaza emberek százait mentette a vészkorszakban, míg egy besúgó honfitársa fel nem jelentette, és ki nem végezték egy héttel Budapest felszabadítása előtt.

Kertész Géza kezdetben a MAC futballistája volt, 1910. szeptember 4-én, az Újpest elleni 3:1 alkalmával debütált az első osztályban. Egy évvel később a BTC-hez igazolt, s ott játszotta pályafutása legtöbb bajnoki mérkőzését (69-et). Majd 1920-ban az FTC-hez szerződött, és ragyogóan mutatkozott be: a Törekvés elleni 4:1-en két gólt szerzett, nyolcezer néző ünnepelte az Üllői úton – írja a hős labdarúgóról szóló, A labdarúgás Schindlere című cikkében Hegyi Iván Jelen hetilapban

kertesz-geza.jpgKertész Géza (Forrás: Tempofradi.hu)

Kertész a pályafutása második felében Olaszországba szerződött. Erről Hegyi ezt írja: Kertész, akit lomha mozgása miatt itthon „Lajhárnak” becéztek, a másodosztályú bajnok Speziánál helyezkedett el kettős szerepkörben, játékos-edzőként, és így vélekedtek róla: „Kitűnő technikájú all round tehetség, aki csatárt, fedezetet, hátvédet egyformán jól játszik.” 

Hamarosan már csak edzősködött, mégpedig a Carraresénél, a Viareggiónál, a Salernitanánál, a Catanzarónál, a Cataniánál, a Tarantónál, az Atalantánál, valamint az Örök Város két riválisánál, előbb a Laziónál, majd az AS Románál. Eléggé jól dolgozhatott, mert Cataniában például utcát neveztek el róla.

A második világháború idején Kertész Géza azon kevesek egyike volt, akik részt vállaltak a budapesti ellenállásban, valamint a zsidók mentésében.

Az eredetileg a budapesti hidak védelmére szerveződött Dallam csoport tagjaként hamis kereszt- és menleveleket, német- és nyilasellenes röplapokat, falragaszokat gyártott és terjesztett. Mivel jól beszélt németül, náci tisztnek öltözve emberek százait mentette meg a deportálástól, hasonlóképpen a filmen is megörökített, magát spanyol diplomatának kiadó olasz Giorgio Perlascához, akivel egyébként szorosan együttműködött.

Jellemző módon egy magyar besúgó miatt halt rettenetes halált. Bizonyos Németh Sándor jelentette a Gestapónak, hogy Kertész zsidó házaspárt rejteget a lakásában. Ennek következtében 1944. december 6-án a Zichy Jenő utca 38. alatt házkutatást tartott a Geheime Staatspolizei kivezényelt különítménye, és a csoport negyvenhét tagját tartóztatta le. Kertészt három hónapon át kínozták, majd 1945. február 6-án kivégezték. Egy héttel később Budapest felszabadult.

A Dallam 270 emberéből ötvenketten maradtak életben. Kertésszel egy napon pusztították el Tóth-Potya Istvánt, az FTC legendás labdarúgóját és edzőjét, akit 1946. április 4-én társával együtt temettek újra a Kerepesi úti temetőben.

Hegyi Iván cikkét teljes terjedelmében elolvashatják, ha megvásárolják a Jelen hetilapot.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek