Top tenisz: zsidó útikalauz a 2023-as Ausztrál Nyílt Teniszbajnoksághoz

2023. Január 17. / 15:12


Top tenisz: zsidó útikalauz a 2023-as Ausztrál Nyílt Teniszbajnoksághoz

Az év első nagy nemzetközi sportversenye már a nyakunkon van: a világ teniszcsillagai Melbourne-ben lépnek pályára a hétfőn kezdődött Australian Openen. Mielőtt rátérnénk az idei tornára, emlékezzünk az idén január 6-án, 95 éves korában elhunyt zsidó teniszlegendáról, Dick Savittre. Savitt 1951-ben megnyerte az Australian Open és a wimbledoni Grand Slam-tornát is, és ezzel ő lett mindkét torna történetében az első zsidó származású bajnok. Emlékéből fakadjon áldás!

Dick SavittDick Savitt

Zsidó teniszezőknek 2023-ban is drukkolhatunk, íme a lista:

Madison Brengle
A 32 éves delaware-i születésű teniszező a 62. helyen áll a női egyes világranglistán, idén hátha sikerül neki, ami korábban nem: túljutnia a második körön.

Taylor Fritz
Fritz nem vallja magát zsidónak, de az anyai nagyapja zsidó volt, és az ükapja volt David May, az a német-zsidó bevándorló, aki megalapította New York híres áruházát a Macy's-t. Fritz a legjobb játékos az itt felsoroltak közül. Az Australian Openre a nyolcadik kiemeltként indul a férfiaknál, férfi egyesben a kilencedik helyen áll a világranglistán. Fritz tavaly a negyedik fordulóig jutott.

Camila Giorgi
Az olasz-zsidó sztár, aki azt nyilatkozta, hogy kedvenc könyve az "Anne Frank naplója", a 69. helyen áll a női egyes világranglistán, és tavaly a harmadik fordulóig jutott.

Camila GiorgiCamila Giorgi

Aslan Karatsev
Karatsev Oroszországban született, de hároméves korában Izraelbe költözött. Jelenleg az 52. helyen áll férfi egyesben, két évvel azután, hogy 2021-ben meglepetésre az elődöntőig jutott.

Diego Schwartzman
A férfi egyesben 25. helyen rangsorolt Schwartzman a helyi zsidó sportklubban kezdte a pályafutását Argentínában. A tavalyi Australian Openen a második fordulóig jutott.

Diego SchwartzmanDiego Schwartzman

Denis Shapovalov
A férfi egyesben 22. helyen rangsorolt Shapovalov Tel-Avivban született ukrán zsidó anyától és orosz ortodox keresztény apától. Gyakran visel keresztet, amikor játszik, de édesanyja zsidónak tartja. Tavaly a negyeddöntőig jutott.

Denis ShapovalovDenis Shapovalov

* És egy ráadás zsidó vonatkozású hír a tenisz világából: Elina Szvitolina, a zsidó származású ukrán sportoló, aki a hazájában dúló háború és első gyermeke tavaly őszi születése miatt szüneteltette a játékot, bejelentette, hogy idén visszatér a pályára.

A Jewish Telegraphic Agency írása alapján

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek