Ma lett 90 éves Vitray Tamás, Isten éltesse!

2022. November 05. / 20:40


Ma lett 90 éves Vitray Tamás, Isten éltesse!

Azokban az időkben, amikor Magyarországon még csak egyetlen tévécsatorna létezett, a Magyar Televízió, Vitray Tamás voltaképpen mindenütt „családtagnak" számított: a tévé révén ugyanis része lett nemcsak a közéletnek, de voltaképpen a magánéletünknek is. Ma már összeszámolni sem tudjuk, hogy hány magyar tévécsatorna létezik. De Vitray csak egy van, s éppen ma lett 90 éves. 

A magyar televíziózás egyik legnagyobb figurája: ő a Kezdet. Ha rádió, akkor Szepesi, ha téve, akkor Vitray. A magyar sport legfényesebb pillanatait felidézve Egerszegiék mozdulatait látjuk magunk előtt, de Vitray hangját halljuk. Tőle tanultunk meg, a tévéből, a legfontosabbat, beszélgetni és a hazánk mai állapotát nézve volna még mit tanulnunk" – írtuk Vitray Tamásról egy évekkel ezelőtti kösztöntőnkben, s ennél tömörebben ma sem tudnánk összefoglalni, hogy mit jelent ő a magyar médiatörténetben. 

Egyszemélyes intézménnyé vált ebben az országban, amely származása miatt az életére tört. Emiatt a rajongva szeretett édesanyját 12 éves korában, 1944 látta utoljára.

Ahogy ő maga fogalmazott: „Egy képet őriztem magamban róla: Esterházy-kockás kosztümben kis hetyke kalapban áll az ablak mellett, én meg rajongva nézem”. 

Az édesanyját Kertész Annának hívták, fodrászsegéd volt, s mindössze 31 éves, amikor Auschwitzba deportálták. Megélte a tábor felszabadítását, de annyira legyengült és annyira megbetegedett, hogy 1945 márciusában meghalt.  

Vitray Tamás ezt írta az őt ért pótolhatatlan veszteségről: „Talán azért is, mert ritkán láttam, ő volt számomra a női eszménykép. Azt hiszem, egy kicsit szerelmes is voltam belé. Mindenáron azt az Esterházy-kockás, kosztümös képét akartam megőrizni róla, ezért nem is akartam elmenni Auschwitz-Birkenauba. De a feleségem rávett, és több mint hatvan évvel az események után, az ottani archívum révén jutottam hozzá a pontos, névre szóló adatokhoz… 1945. március 20-án helyezték be, ami belőle maradt, ötszázad magával, a tömegsírba”. 

A 90 éves Vitray Tamás tiszteletére a 24.hu hírportál ma leközölt egy részletet Vitray Tamás önéletrajzi könyvéből, ezt itt olvashatják el. 

A magyar média egyszemélyes intézményét pedig éltesse az Örökkévaló az emberi kor legvégső határáig egészségben és szeretetben! 

(Címlapkép: Vitray Tamás a tiszteletére rendezett ma esti ünnepségen a Vígszínházban. Forrás: Vitray Tamás rajongói oldal/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek