A brit királyi korona legnagyobb gyémántjából Izraelbe is jutott – de hogyan?

2022. Október 21. / 14:06


A brit királyi korona legnagyobb gyémántjából Izraelbe is jutott – de hogyan?

II. Erzsébet halála óta reflektorfénybe került az a brit birodalmi korona, amellyel a királynőt annak idején megkoronázták, s amely III. Károly király fejét is díszíti majd jövő évi megkoronázásán. A királyi ékszer legnagyobb és leghíresebb darabja egy hatalmas gyémánt, amelyről kevesen tudják, hogy egyes „szilánkjait" jelenleg egy zsidó család tagjai viselik Izraelben. Ennek történetét Shaked Orbach izraeli újságírónő osztotta meg a The Librarians honlapon.

A brit birodalmi állami koronát – amellyel II. Erzsébet királynőt megkoronázták, s amellyel III. Károlyt is meg fogják koronázni – összesen 2868 gyémánt, 273 igazgyöngy, 17 zafír, 11 smaragd és 5 rubin díszíti. A korona tetején egy hatalmas gyémánt található, amiről kevesen tudják, hogy abból az eredeti nyers, csiszolatlan gyémántból, amelyből annak idején kivágták, jelenleg több darab is egy izraeli család tulajdonában van, és a családtagok generációról generációról adják tovább. 

A gyémánt lenyűgöző utazásának történetét az említett család egyik leszármazottja, Shaked Orbach izraeli újságírónő írta meg, s annyira érdekes, hogy most mi is megosztjuk önökkel.

A történet 1907-ben kezdődött, amikor Dél-Afrikában megtalálták a világ addigi legnagyobb csiszolatlan gyémántját, amely akkora volt, mint egy emberi szív és 3106 karátosra becsülték. A Brit Birodalomról 1902-ben levált Dél-Afrika kormánya úgy döntött, hogy a követ VII. Edward királynak, III. Károly király ükapjának ajándékozza a születésnapja alkalmából. 

500_Rough_cullinan_diamond.jpgAz 1907-ben talált, még csiszolatlan gyémánt

Előtte természetesen meg kellett munkálni a csiszolatlan követ, így azt 1908-ban Londonból Amszterdamba szállították, mert a munkával a zsidó származású, s Amszterdamban élő Joseph Asschert – Shaked Orbach szépapját – bízták meg. 

Az elképesztően értékes gyémánt szállítását a legnagyobb biztonsági előkészületek előzték meg: Londonból egy brit hadihajó szállította egy dobozban Hollandiába. Legalábbis a közvélemény így tudta. Ám ez – ma így mondanánk – fedőakció, azaz elterelő operatív művelet volt, a gyémántot ugyanis Joseph Asscher egyik fia, Abraham vitte magával egy egyszerű személyszállító hajón. A fiatalembernek poggyásza sem volt, csak egy nagykabátja, amely részint a hideg széltől óvta, részint pedig remekül el lehetett benne rejteni a hatalmas követ. 

A gyémánt biztonságban meg is érkezett Amszterdamba, Joseph Asscher gyémántmetsző és gyémántcsiszoló műhelyébe – ám olyan kemény volt, hogy nem lehetett elvágni, a véső ugyanis, amivel Asscher több darabra akarta hasítani a követ, már az első ütésre kettétört. Két évbe telt, mire Joseph Assche megbirkózott a munkával új metszőeljárások kidolgozásával. 

Az eredmény 9 nagyobb és 96 kisebb kő lett, így a születésnapi ajándék 1910-ben került vissza VII. Edward királyhoz. A legnagyobb gyémántot Afrika Nagy Csillagának nevezték el, s belehelyezték az uralkodói jogarba, most is ott látható – míg a kisebbik, gömb alakúra csiszolt gyémánt az Afrika Második Csillaga nevet kapta, s ez utóbbit szerelték fel a királyi korona tetejére. Hogy az értékével képben legyünk: mai áron a jogarban lévő Afrika Nagy Csillaga  52 millió fontot ér… Tessék csak forintra átszámolni...

500_Imperial_State_Crown.pngA brit korona, tetején a gömb alakú gyémánttal, Afrika Második Csillagával

S miért maradhatott az eredeti nyers gyémántból több darab Joseph Asscher tulajdonában? Nagyon egyszerű: a gyémántmetsző azt kérte, hogy a munkáját olyan darabokkal fizessék ki, amelyek a metszés, a vágás és csiszolás után megmaradnak. Magyarán nem pénzt, hanem „gyémántszilánkokat” kért, igaz, ezek a „forgácsok” is eléggé nagyok voltak ahhoz, hogy ékszereket lehessen belőlük készíteni. 

Joseph Asscher és családja úgy döntött: a gyémántokat a család férfitagjai nemzedékről nemzedékre adják majd tovább jegygyűrű gyanánt – így történhetett, hogy egy ilyen gyémánt jegygyűrű díszítette Shaked Orbach nagymamájának, Elizabeth-nek a kezét 65 éven át, Elizabeth ugyanis – a család meggyilkolt, s mártírrá lett tagjaival ellentétben – túlélte a holokausztot. Az újságírónő bátyja is egy olyan jegygyűrűvel ajándékozta meg a feleségét, amely a dél-afrikai nagy kőből származik, így az ékszert a mai napig hordja Izraelben egy asszony, aki történetesen: holland...

500_RING.jpgAz 1907-ben talált gyémánt egy darabkája jegygyűrűben

Ez hát a brit királyi korona és egy izraeli család ékszerei közötti kapcsolat gyönyörű és titokzatos története. Ami persze még nem ért véget, hiszen ki tudja megmondani, hogy a házasságkötések révén hová vezet majd a „királyi gyémántok” útja?

(A The Librarians cikke nyomán K. Zs. fordítása)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Novák Attila: A jobbratolódás logikus következmény Izraelben
Kultúra
A Kékszakállú Jeruzsálemben
2023. Január 03. / 11:43

A Kékszakállú Jeruzsálemben