Címkék

Zsinagóga

Zsidó világ / 2023. Március 02. / 16:46

Fürdős Zsanett: A Bethlen téri eldugott zsinagóga csodái

Érdemes a főbejáraton keresztül belépni a zsinagógatérbe, ugyanis innen a legjobb és a legszebb a rálátás a tóraolvasóra és a tóraszekrényre. Utóbbiban zárt ajtók mögött lapulnak a legszentebb kegytárgyak, a tóratekercsek, amelyeket ezüsttárgyakkal és színes kendőkkel öltöztetnek fel, ezzel is jelezve az értéküket.

Zsidó világ / 2022. Október 24. / 12:37

Nagyváradon jártak a pápai zsidó hagyományőrzők

Nagyváradra látogatott a közelmúltban a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület, a mintegy 40 fős társaság megtekintette a helyi neológ és ortodox zsinagógát, továbbá részt vett egy szombatfogadáson is. A két napos útról Schmidt Orsolya egyesületi elnök írásának egy részletét közöljük.

Zsidó világ / 2022. Október 19. / 17:32

Új honlapot fejlesztett a Hunyadi téri zsinagóga, online is lehet imára jelentkezni

„Nagy örömmel jelentjük be, hogy a mai naptól weboldalunk fejlesztésének köszönhetően online is tudtok jelentkezni Shabbati imánkra, továbbá a Kiddushra is sok szeretettel vár mindenkit a közösség!" – tette közzé ma a hivatalos Facebook-oldalán a budapesti Hunyadi téri Ohel Avraham Zsinagóga.

Kultúra / 2022. Október 06. / 13:26

A Budapesti Fesztiválzenekar kapta „Az év zenekara” elismerést Londonban

A világ legrangosabb komolyzenei szaklapja, a Gramophone londoni gáláján a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) vehette át az év zenekara elismerést. A BFZ-t az előző évi Brahms-felvétele alapján egy szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyek közül a nemzetközi közönség szavazatai döntöttek a győztesről. Mi is gratulálunk a zenekarnak, annál is inkább, mert országszerte éppen a BFZ kezdeményezésére zajlanak koncertek különböző zsinagógákban.

Közélet / 2022. Október 03. / 16:39

V. Naszályi Márta: „Kiássuk az eltemetett Mátyás-kori nagyzsinagógát"

– Hosszú előkészítés, az érintett szakmai, vallási és kulturális szervezetekkel való rengeteg egyeztetés után eljutottunk oda, hogy létrehozzuk a Budavári Zsinagóga Fejlesztési Nonprofit Kft-t, amelynek az lesz a feladata, hogy a feltárást és a bemutatást menedzselje – közölte V. Naszályi Márta, a budavári önkormányzat polgármestere a hivatalos Facebook-oldalán a föld alatt lévő, több mint hatszáz éve épült zsinagóga feltárása kapcsán.

Megemlékezések / 2022. Október 01. / 19:42

Ma 150 éve, hogy felavatták a Rumbach utcai zsinagógát

A polgári időszámítás szerint 1872. október elsején, azaz kereken 150 évvel ezelőtt avatták fel az Otto Wagner tervei alapján felépült Rumbach Sebestyén utcai (akkori írásmóddal: Rombach-utczai) zsinagógát. Alábbi összeállításunkban korabeli sajtótudósításból és Haraszti György Két világ határán című könyvéből idézzük fel a zsinagóga felépítésének előzményeit és az avatási ünnepséget.

Kultúra / 2022. Szeptember 28. / 17:21

A Budapesti Fesztiválzenekar Zsinagógakoncertje Ipolyságon

A magyar határ mellett fekvő, Budapesttől 90 kilométerre lévő szlovákiai Ipolyság egykori zsinagógájában ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar holnap, azaz szeptember 29-én, csütörtökön 18 órától. A zenekarnak az lesz az első határon túli zsinagógakoncertje. Az Ipolysági Menora Saag Centrum Artis kiállítóhely néven működő épületben rendezendő koncert ingyenes, de ajánlott regisztrálni.

Mazsihisz hírek / 2022. Szeptember 02. / 09:50

Már a pápai zsinagógát is bejárhatjuk virtuálisan, ki ne hagyják, csodaszép!

Örömmel számolunk be róla, hogy a honlapunkon található Tudástár aloldalon a virtuálisan bejárható zsinagógák között immár a pápai zsinagóga is megtekinthető, s ezzel hétre nőtt a virtuálisan megnézhető templomok száma az oldalon. A megvalósítás a Mazsihisz, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület és a pápai önkormányzat közötti megállapodás eredménye. A részletekről Schmidt Orsolyát, az egyesület elnökét kérdeztük.

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 30. / 11:02

Először fogadott látogatókat a gyönyörűen felújított kőszegi zsinagóga

„Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” címmel látható egy kiállítás abban a kőszegi zsinagógában, amelyet 2020-2022 között újítottak fel állami támogatással, s ahol az említett tárlat kapcsán adódott az első alkalom, hogy a nyilvánosság előtt is kitárták a kapukat. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) által szervezett eseményen kerekasztal-beszélgetést rendeztek A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon címmel.

Élet + forma / 2022. Augusztus 29. / 16:50

Vezetett séta és megemlékezés a budai Nagyzsinagóga egykori helyén

A Mátyás király uralkodása alatt épült, és a törökök Magyarországról való kiűzése idején, 1686-ban elpusztult budai Nagyzsinagóga egykori helyén vezetett séta keretében tartanak megemlékezést szeptember 4-én – tájékoztatta honlapunkat a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike). A séta a Dísz térről indul délután 4 órakor, és várhatóan 5 órakor fejeződik be a Nagyzsinagóga emléktáblájánál.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 25. / 12:50

Jövő hónapban lesz a Nagyfuvaros utcai zsinagóga centenáriuma

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Nagyfuvaros utcai körzete mindenkit szeretettel vár a nyolcadik kerületi zsinagóga 100 éves centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségre szeptember 18-án, vasárnap délután 5 órától – írja a BZSH honlapja.

Tudomány / 2022. Augusztus 24. / 10:14

Zsinagógák hete Kőszegen, az OR-ZSE oktatói is előadnak

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében rendezik meg a Zsinagógák hete Kőszegen című tudományos rendezvénysorozatot a felújított helyi zsinagógában augusztus 28-29-én. Az előadók között van az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két oktatója is: dr. Balázs Edit ny. főiskolai docens, rektori tanácsadó és dr. Balogh István főiskolai docens, mb. tanszékvezető.