Címkék

Zsinagóga

Zsidó világ / 2024. Január 16. / 09:00

„Ne tessék haragudni, zsidónak tetszik lenni?"

– Szabad-e nem zsidónak zsidó istentiszteletet meglátogatnia? Én erre mindig azt szoktam válaszolni, ami a Nagyfuvaros utcai zsinagógának a homlokzatára ki van írva: „A házam imádság házának neveztetik minden nép számára.” (Ézsaiás 56:7) Aztán rájöttem, hogy tévedek. Ugyanis ez a mondat jövő időben van ragozva – írja Szántó-Várnagy Binjomin, az OR-ZSE rabbija a Facebook-oldalán.

Izrael / 2024. Január 10. / 12:55

Schöner Alfréd: Zsinagóga Gázában

A gázai olyan zsinagóga, ahol a mozaikpadlózaton – a nonfigurativítás elvének ellentmondva – egy bibliai személyiség profilja rajzolódik ki. Egy olyan emberé, akinek a kezében hárfa van. A klasszikus, nem zsidó irodalomból tudjuk, hogy Orfeusz játszik hárfán, és zenéjével megszelídíti az állatokat.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 02. / 10:49

Tudástár: Virtuálisan is bejárható a bajai és a karcagi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincs című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák sorába a napokban felkerült a bajai és a karcagi zsinagóga is, azaz immár mindkét épület bejárható a legmoderebb háromdimenziós technikával. (A Kultúrkincs Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Zsidó világ / 2023. December 24. / 09:16

Tudástár: Virtuális térben a romjaiban is gyönyörű kővágóörsi zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincsek című aloldalán a 3D technika révén virtuálisan is bejárható zsinagógák közé felkerült a Veszprém vármegyei Kővágóörs mintegy 200 éves zsinagógája is. Nézzék meg kívülről-belülrő 3D formátumban és páratlan minőségben, akár az aloldalon található többi zsinagógát is! (A Kultúrkincsek Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Mazsihisz hírek / 2023. December 21. / 13:59

Tudástár: Már virtuálisan is bejárható az újbudai Bét Sálom zsinagóga

A Mazsihisz.hu Kultúrkincsek című aloldalán a virtuálisan is bejárható zsinagógák között immár ott van a lágymányosi, vagyis az újbudai Bét Sálom zsinagóga is. S ha már benéznek a Bét Sálomba, javasoljuk, hogy járják végig 3D formátumban és páratlan minőségben az aloldalon található többi zsinagógát is! (A Kultúrkincsek Tudástárát a honlapunk jobb szélén lévő négy „csempe" egyikére kattintva érhetik el.)

Zsidó világ / 2023. December 01. / 14:30

Jonathan Sacks rabbi a zsinagógáról

A nagy Jonathan Sacks rabbi legfontosabb gondolatait felidéző sorozatunkban ezúttal azt az idézetet osztjuk meg, amit a rabbi a zsinagógák jelentőségéről fogalmazott meg.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Élet + forma / 2023. November 08. / 17:43

Diplomaterv készült az üresen álló zuglói zsinagóga új funkciós helyreállításáról

Kuklis Tibor építészhallgató diplomaterve a Budapest 14. kerületében található, Jávorka Ádám utcai egykori zsinagóga épületének revitalizációjával foglalkozik. Munkájából kiderül, hogy az évek óta üresen álló épület a meglévő szerkezetek gondos felújításával és átgondolt bővítésével ismét a városi élet részét képezhetné.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 25. / 12:50

Jövő hónapban lesz a Nagyfuvaros utcai zsinagóga centenáriuma

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Nagyfuvaros utcai körzete mindenkit szeretettel vár a nyolcadik kerületi zsinagóga 100 éves centenáriuma alkalmából rendezett ünnepségre szeptember 18-án, vasárnap délután 5 órától – írja a BZSH honlapja.

Tudomány / 2022. Augusztus 24. / 10:14

Zsinagógák hete Kőszegen, az OR-ZSE oktatói is előadnak

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezésében rendezik meg a Zsinagógák hete Kőszegen című tudományos rendezvénysorozatot a felújított helyi zsinagógában augusztus 28-29-én. Az előadók között van az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem két oktatója is: dr. Balázs Edit ny. főiskolai docens, rektori tanácsadó és dr. Balogh István főiskolai docens, mb. tanszékvezető.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 17. / 13:32

Immár a miskolci zsinagógát is bejárhatjuk virtuálisan – tartsanak velünk!

Év elején számoltunk be róla, hogy a Mazsihisz.hu egyik aloldalaként elindult új internetes felület Kultúrkincsek című blokkjában a legmodernebb háromdimenziós fényképezési technika révén virtuálisan is megnézhetünk öt zsinagógát. Örömmel számolunk be róla, hogy mostantól a miskolci zsinagóga is felkerült az aloldalra, így kényelmesen megtekinthetjük az épületet akár otthonról is. Ne feledjék: a gyönyörű templomokat érdemes élőben is megnézni!

Zsidó világ / 2022. Július 13. / 12:49

Egy különleges éjszaka a Szegedi Új Zsinagógában

A Szegedi Új Zsinagógába minden érdeklődőt sok szeretettel várnak július 14-én, csütörtökön este 9 és 11 óra között egy különleges éjszakai programra. Az este során lesz orgona bemutató, tárlatvezetés. Belépő, a zsinagóga alapjegyára.