Címkék

Szukot

Zsidó világ / 2023. Október 05. / 19:00

Smini Áceret és Szimhát Tóra

Az őszi nagyünnepek zárásaként a szukot – sátoros ünnep két utolsó napján Smini Áceret, és a Tóraadást (Szimhát Tóra) ünnepeljük, október 7-én (szombat) és október 8-án (vasárnap).

Zsidó világ / 2023. Szeptember 29. / 11:13

Mindenkire szükség lenne: a szukoti csokor midrása

A sokak által ismert midrás szerint a szukoti csokor négy növénye a négyféle típusát szimbolizálja közösségeinknek. Aki sokat tud és sokat tesz, aki keveset tud, de derék ember, aki sokat tud, de nem tesz jót, pedig tudná, hogyan kell, aki keveset tud és érdemekben sem tűnik ki és ő is közénk tartozik.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 28. / 17:56

Talmudi történet a szukoti csokorról

A sátor mellett a péntek este 6 óra 10 perckor beköszöntő Szukot ünnepének legfőbb tartozéka az úgynevezett ünnepi csokor – a négy termés. Ilyenkor ugyanis négyféle, jellegzetesen izraeli termésből készítünk ünnepi csokrot.

Élet + forma / 2023. Szeptember 28. / 17:09

Irodalom és szukot – Nyitott Sátrak Éjszakája

Az idei szukot – sátrak ünnepe harmadik estéjén 2023. október 1-én, vasárnap este 7 órától egy különleges irodalmi programra invitál minden kedves érdeklőt a Zsidó Budapest 150 Éve programsorozat és partnerei az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Gólem Színház.

Zsidó ünnepek / 2023. Szeptember 28. / 14:40

Miért „ülünk” a szukában?

A Szukot a három zarándok-ünnep egyike, amelynek mezőgazdasági vonatkozása is van. A betakarítás ünnepe. Sátorban lakunk, étkezünk, ha lehet, alszunk, az ünnep hét napján. Örülünk az ünnepnek. Ezért lengetjük az ünnepi csokrot, amely négy növényből tevődik össze: a pálmaág a lülov, az etrog, a citrusfa gyümölcse, a mirtusz három ága, fűzfaág.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 28. / 14:30

Ifjúsági Szukkot a Club Sababa és a Merkaz szervezésében

Gyere tölts velünk egy estét a sátorban a Mazsihisz Ifjúsági Osztálya, a Club Sababa és a Héber és Izraeli Kulturális Központ-Merkaz közös szervezésében 2023 október 5-én, csütörtökön este 7 órától az Izraeli Kulturális Intézetben (Budapest VI. kerület, Paulay Ede utca 1.)

Zsidó világ / 2023. Szeptember 28. / 13:35

„…örömmel meríteni az üdvösség forrásaiból”

A Talmudban olvassuk: „Aki nem látta a vízmerítés örömünnepét, az még életében nem látott örömöt (szimha).” (Szukká 51b). Bölcseink szerint a Talmud ezen kijelentése a Szukotra, a Sátorok ünnepére vonatkozik. Az Örökkévaló ilyenkor lenéz égi magasságából, és látva a zsidók ünnepi sátrait, meghatározza az adott esztendőben hulló eső mennyiségét és minőségét, ugyanis ennek Izraelben nagyon nagy jelentősége van.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 27. / 12:15

Mi az összefüggés Szukot és Hanuka nyolc napja között – írásunkból kiderül

Akiben felmerült a kérdés, hogy van-e összefüggés Szukot és Hanuka nyolc napja között, azt most megnyugtatjuk. Van, és nem is egy. A Zsidó Múzeum egy korábban megjelent írásból minden kiderül.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 25. / 23:27

Péntek este beköszönt Szukot – az idei sátrak ünnepének legfontosabb időpontjai

Kedves olvasóink, hittestvéreink, az alábbiakban közöljük a péntek este beköszöntő Sátrak ünnepének legfontosabb időpontjait. Az ünnep idén szeptember 29-én (péntek) este köszönt be, melynek az utolsó két napján Smini Áceretet, és a Tóraadást ünnepeljük majd október 7-én és 8-án.