Címkék

Szédereste

Zsidó világ / 2024. Április 26. / 11:39

Széder este a Bethlen téren

A közösségi széder a Bethlen téri közösségben is elmaradhatatlan és kiemelt jelentőségű esemény, amelynek első estéjén megtelik a díszterem, fiatalok, idősebbek és kisgyerekes családok foglalják el helyüket a gyönyörűen előkészített ünnepi asztalok körül.

Zsidó világ / 2024. Április 26. / 11:35

Széder este Kecskeméten

A pészáh nyolcnapos ünnep, jelentősége sok mindenben tetten érhető, úgy az előkészületekben, mind a különleges és szimbolikus ételekben, amik ellepik ilyenkor az ünnepi asztalokat. Róna Tamás főrabbival beszélgettünk arról, milyen volt a széder a kecskeméti zsidó közösségben.

Zsidó világ / 2024. Április 21. / 12:20

Pészah 2024: ünnepi fogalomtár

Idén április 22-én (hétfőn) este köszönt ránk Pészah ünnepe, amely április 30-án (kedden) este ér véget. Az első széderestét április 22-én este, a másodikat április 23-án este üljük. Írásunkban néhány a pészah ünnepéhez szorosan kapcsolódó fogalmat mutatunk be.

Zsidó világ / 2024. Április 10. / 14:18

Pészah 5784: Menüválaszték az idei széderestékre – Házhoz visszük!

Örömmel értesítjük közösségünk tagjait, hogy idén is lehetőséget biztosítunk a széderesti vacsora házhoz szállításához Budapesten, de van lehetőség személyes átvételre is. A széderesti menüben van húsos, lazacos és vegetáriánus ételek, a menük tartalmazzák az édességet is, desszertként négyféle macesztortából lehet választani.

Élet + forma / 2024. Április 08. / 10:48

Meghívó: Szédereste a Dohány körzettel a Goldmark teremben

A Dohány Körzet szeretettel meghívja Önöket, hogy töltsük közösen a széderestét a Goldmark-teremben! 2024. április 22-én, hétfőn este 6 órától. A szédervacsorán a részvétel regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy ebbéli szándékukat a regisztracio@bzsh.hu e-mail címen tudassák velünk az adott menü, és desszert kiválasztásával legkésőbb április 15-én, hétfőig.

Ukrán válság / 2022. Április 20. / 16:06

Ilyen volt a széder estéje nálunk az ukrajnai menekülteknek

Mint korábban beszámoltunk róla: a Magyarországon tartózkodó ukrajnai menekülteknek két széder estét szervezett a segítségnyújtásban együttműködő öt szervezet: a Mazsihisz, a JDC, a WJC, a Szochnut, a Bálint Ház és az Izraeli Nagykövetség. Most képeket mutatunk a két igen jól sikerült rendezvényről.

Pészach / 2022. Április 19. / 18:32

Hosszú idő után széderrel nyitott újra a békéscsabai hitközség

Aktív zsidó élet kezdődhet ismét Békéscsabán, ahol a Békéscsabai Zsidó Hitközség hosszú idő után egy jól sikerült, családias hangulatú széderrel nyitott újra. A szertartást dr. Balogh István judaisztika tanár vezette le.

Pészach 2022 / 2022. Április 15. / 15:29

Miért nyitjuk ki az ajtót ma este? – pészachi tárlat a budapesti 2B Galériában

A széder este egyik fontos mozzanatát, az ajtó kinyitásának szimbolikus pillanatát járja körbe a budapesti Ráday utcában található 2B Galéria pészachra időzített, új tárlata. Kiállító művészek: Böröcz András, Halas István, Ilauszky Tamás, Július Gyula, Koller Margit, Kósa Gergely, Roskó Gábor, Szabó Eszter Ágnes, Várnagy Tibor, Wechter Ákos. Az Ajtó című kiállítást május 13-ig tekinthetik meg.

Zsidó világ / 2022. Április 14. / 15:44

Most tartasz először Szédert? – Ne felejts ki semmit a kosárból

Összeírtunk nektek egy bevásárlólistát, hogy biztosan ne maradjon ki semmi. Ne feledd első széder hétfőn (április 22) este, majd másnap kedden este, a második széder. Kóser pészahot kívánunk, ne felejts ki semmit a kosárból.

Pészach / 2022. Április 13. / 17:58

A Pészáh egyéni filozófiájáról – Benedek István Gábor írása

Az élet gyönyörű emelkedettségét és teljességét idézi fel ez a niszáni ünnep. Azt is mondhatnánk – széder esti ihletettséggel – ez a zsidó nép születésének mindenkori örömteli emlékideje.