Címkék

Nyíregyháza

Megemlékezések / 2024. Június 11. / 11:30

Tanúk tanúi vagyunk – Rendhagyó megemlékezés a nyíregyházi holokauszt áldozataira

Itt állok a temetőben, mint egykoron gyerekként Győr-szigeten. A temetőben, amelyet a hitközség pontosan 180 éve, 1844-ben alapított, csupán négy évvel azután, hogy a zsidók egyáltalán jogot kaptak arra, hogy letelepedjenek a városban.

Megemlékezések / 2024. Június 10. / 16:02

Emlékezés és remény: emlékmű a nyíregyházi zsidó családok emlékére

Történelmi feljegyzések igazolják, hogy a Bethlen Gábor utca és a Síp utca által határolt területen egykor zsidó családok laktak. Korábban három botlatókő emlékeztetett minderre, most azonban egy markánsabb jelzés hívja fel az ott elhaladók figyelmét a hiányra és az emlékezet jelentőségére, méltó és maradandó emlékhelyet állítva ezzel az áldozatoknak.

Megemlékezések / 2024. Április 19. / 12:25

Holokauszt megemlékezés Nyíregyházán is

Teltház, közel négyszáz érdeklődő töltötte meg a Nyíregyházi Váci Mihály Városi Művelődési Központ színház termét április 17-én, szerdán este. A helyi Zsidó Hitközség itt tartotta – közösen a várossal – a holokauszt megemlékezést.

Hírek, lapszemle / 2024. Március 21. / 16:42

Nyíregyháza: „Úgy lehet bemenni a zsinagógába, hogy kinyitják a kaput"

A Nyíregyházi Zsidó Hitközség is hozzájárult tárgyakkal, fotókkal ahhoz az időszaki tárlathoz, amelyet a holokauszt 80. évfordulója alkalmából állítottak össze a nyíregyházi Kállay Gyűjteményben. Az anyag nagy része a helyi Jósa András Múzeumból, a helyi levéltárból, Budapestről, alapítványoktól, egyesületektől, magánszemélyektől származik, a kurátor: dr. Riczu Zoltán történész.

Zsidó világ / 2024. Március 11. / 11:55

Megjelent a nyíregyházi Sófár legújabb száma

Az új hónapra, ádár II-re időzítve megjelent a Sófár, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség lapja. A Kertész Gábor által szerkesztett újságban természetesen hangsúlyos szerepet kapnak a hamarosan kezdődő ünnepek, így a Zájin Ádár és a Purim is.

Zsidó világ / 2023. December 18. / 09:01

Mit jelent a zsidó léleknek a csoda, avagy ajánló a nyíregyházi Sófár új számából

A megszokott magas színvonalon kínál tartalmas olvasnivalót a Nyíregyházi Zsidó Hitközség havilapja, a Kertész Gábor által szerkesztett Sófár. A decemberi számban Darvas István főrabbi A gyertyák hozzánk szólnak címmel írt az ünnepről, Bodnár Eszter judaizmusról szóló sorozatában jelekről és csodákról olvashatunk, Glück Gábor alapos ismertetőt írt az arab-izraeli konfliktusról, Szenthe Antónia (Toncsi) pedig nagyszerű recepteket oszt meg velünk.

Izrael / 2023. November 06. / 12:10

Izrael melletti szolidaritási est a nyíregyházi evangélikus templomban

A helyi keresztény egyházak közreműködésével a Keren Hayesod Hungária Alapítvány Izrael melletti szolidaritási estet rendezett tegnap Nyíregyházán, a zsúfolásig megtelt evangélikus templomban. A rendezvényen hangsúlyosan felhívták a figyelmet a terroristák által elrabolt izraeli túszokra, az oda szállított műanyag kismotorokkal pedig azokra a kisgyerekekre emlékeztek, akik ugyancsak a Hamász terrorszervezet fogságában vannak.

Izrael / 2023. November 01. / 21:00

Az Izrael elleni terrortámadás áldozataiért szerveznek jótékonysági koncertet Nyíregyházán

A Nyíregyházi Evangélikus Nagytemplom ad majd helyet annak a koncertnek, amit az izraeli terrortámadás áldozataiért szerveznek 2023. november 5-én, vasárnap délután 5 órakor. A koncerten olyan nagynevű művészek lépnek majd fel, mint Malek Andrea, Oláh Gergő, Teszter Nelli, Nógrádi Gergely és Jáger András. A nyíregyházi koncert védnöke Dr. Kovács Ferenc, polgármester. A támogatói jegyek ára 3000 forint.