Címkék

Mazsike

Megemlékezések / 2024. Július 22. / 15:30

Megemlékezés Petschauer Attila olimpiai bajnok botlatókövénél

A holokauszt 80. évfordulója és a Párizsi Olimpiai Játékok évében közös megemlékezést tart Petschauer Attila (1904-1943) olimpiai bajnok kardvívó és újságíró botlatókövénél a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Magyar Vívó Szövetség július 23-án, kedden déli fél egykor. A helyszín a munkaszolgáltra hurcolt és ott meghalt bajnok utolsó budapesti lakóhelye: Attila út 65/c (I. ker.).

Élet + forma / 2024. Június 27. / 14:43

Elvarratlan szálak – Kővágóörsi séták a Mazsike szervezésében

Séta a Káli-medencében címmel – különleges sétákra invitálja az érdeklődőket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) 2024. június 29-én, szombaton délelőtt 11.00 és délután 14.30 órakor. A séták során a résztvevők megismerhetik a kővágóörsi zsinagóga történetét, meglátogatják a közösség temetőjét, és azt is nyomon követik, hogyan éltek egymás mellett békében zsidók és keresztények a faluban.

Kultúra / 2024. Május 29. / 14:01

A barbárság diadala – Felolvasóest az 1944-ben nemkívánatossá vált szerzők műveiből

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) felolvasással emlékezik az 1944-ben elpusztított könyvekre és szerzőikre. Felolvas többek között Gábor György, Rost Andrea, Kukorelly Endre, Nagy Ervin, Tompa Andrea, Für Anikó. A rendezvény a budapesti Csányi5-ben lesz június 7-én, jövő pénteken délután 3 órától.

Megemlékezések / 2024. Május 15. / 12:21

Csendes megemlékezés az embermentő Tóth Potya István tiszteletére

A Mazsike a holokauszt 80. évfordulójának és a párizsi olimpiának az évében csendes megemlékezéseket szervez a vészkorszakban meggyilkolt sportolók botlatóköveinél. Első alkalommal Tóth Potya Istvánra, a Ferencváros legendás játékos-edzőjére emlékeznek május 17-én, ezen a héten pénteken 14 órától a zuglói Telepes utca 8. szám előtt.

Zsidó világ / 2024. Március 12. / 15:22

Mazsike-séta: Zsidók az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban

Milyen szerepet játszottak hittestvéreink az 1848-49-es forradalomban és szabadságharcban? Erről tudhatnak meg érdekes információkat, akik részt vesznek holnap a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) ünnepi sétáján Budapesten.

Megemlékezések / 2024. Február 14. / 10:08

Elhunyt dr. Végh András, akinek szívügye volt az eltemetett budai zsinagóga feltárása

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 60. évében elhunyt dr. Végh András régész, történész, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum volt igazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense. A szakember a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) legfontosabb szakmai segítője volt a Mátyás király korában épült budai zsinagóga feltárására kezdeményezett akciókban.

Zsidó világ / 2023. November 18. / 22:02

A MAZSIKE 35 éves lett – skajach!

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) 1988. november 20-án alakult meg azzal a céllal, hogy erősítse, megújítsa Európa egyik legnépesebb zsidó közösségének identitását. Az évforduló napja szinte egybeesik Budapest egyesítésének 150. évfordulójával, így Kirschner Péter MAZSIKE-elnök ünnepi írása egyszerre szól a zsidó kulturális egyesület megalakulásáról és a fővárosról.

Kultúra / 2023. November 07. / 14:24

Budapest 150 éve filmekben elbeszélve: Megáll az idő

Budapest közelmúltbeli vagy éppen napjainkban megtapasztalt történéseit, hangulatait, a városlakók mindennapjait és a mindennapok hőseit idézi meg az a filmvetítés-sorozat, amelyet a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a Pesti Mozi mozitörténeti kiállítás és klub – Hernád Ház indított közösen. A héten Gothár Péter: Megáll az idő című filmjét vetítik, előtte a rendezővel Rózsa Péter beszélget.

Kultúra / 2023. Október 03. / 15:42

Az újrakezdés receptjei – Könyvbemutató és kóstoló Király Kinga Júliával

Király Kinga Júlia egyedülálló megközelítéssel interjúzott az erdélyi zsidó közösség maroknyi túlélőivel: interjúalanyait a régi ételekről, valamint azok elkészítéséről kérdezte, ami egészen más irányból mozgósította az emlékeket. Az újrakezdés receptjei című könyvéről a MAZSIKE szervez kötetbemutatót kóstolóval október 10-én, kedden este 6 órától az egyesület székházában, ahol a szerzővel Dési János beszélget.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 20. / 12:36

Emlékfát ültetnek Schweitzer József főrabbi tiszteletére Veszprémben

A veszprémi Sétafesztivál alkalmából emlékfát ültet az áldott emlékű Schweitzer József országos főrabbi tiszteletére a helyi holokauszt emlékműnél a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE). A család nevében Schweitzer Gábor, a város képviseletében Porga Gyula polgármestere mond beszédet. A rendezvény szeptember 29-én, jövő pénteken 11 óra 30 perckor kezdődik.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 23. / 08:32

Botlatókövek a Klein család meggyilkolt tagjainak emlékére Budapesten

A Klein család három tagjának – Klein Erzsébetnek, Klein Edit Veronikának és Klein Ödönnek – az emlékére botlatóköveket helyeztek el tegnap az áldozatok utolsó lakhelye, a budapesti Szirtes utca 5. szám előtt. A család mindhárom tagja a nyilas terror áldozatává vált: a Dunába lőtték őket a nyilas gyilkosok 1944 decemberében. A botlatóköveket a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) szervezésében rakták le

Közélet / 2022. Július 06. / 14:59

A szobrászműhelyben már látható, milyen lesz Hajós Alfréd emlékszobra

Mint annak idején beszámoltunk róla, Hajós Alfréd Emlékszobor megalkotására írt ki pályázatot 2020-ban a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. A pályázaton Nagy Attila A magyar delfin aranya jeligével ellátott pályaműve nyert, a készülő alkotásról a Mazsike közölt képeket a Facebook-oldalán.