Címkék

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga

Kultúra / 2024. Június 24. / 13:37

Hangversenyt ad az OR-ZSE Goldmark Kórusa a Hegedűs-zsinagógában

Zsidó liturgiai és népzenei műveket ad elő az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) Ádám Mária által vezetett Goldmark Kórusa a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában június 30-án, vasárnap délután 4 órától. A belépés díjtalan!

Zsidó világ / 2024. Május 24. / 12:04

Héber Imre klub: Zsidó mondák, legendák és gondolatok

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre klub következő foglalkozásának címe: Zsidó mondák, legendák és gondolatok. A rendezvény jövő szerdán, május 29-én fél 4-kor kezdődik, és a ZOOM internetes plarformon is követhető lesz. A két előadó Ádám Mária és Villányi András.

Kultúra / 2024. Május 07. / 16:14

20 év, 20 dal, 20 éves a Klezmerész – ünnepi koncert a Hegedűsben

Egy Klezmerész koncert mindig örömünnep, a klezmer zene ünnepe, ahol a színpad és a nézőtér eggyé olvad. A közönség együtt énekel, táncol, együtt él, a zenével. Mindenkit szeretettel várunk. Tegyük együtt örömünneppé ezt az estét! Ünnepeljük közösen a 20 éves Klezmerész zenekart 2024. június 16-án, vasárnap este 6 órakor a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában.

Zsidó világ / 2024. Március 22. / 08:22

Történelem: A spanyol zsidók és Jehuda Ibn Gabirol

A középkori Spanyolország (Hispania) hogyan fogadta be és űzte ki a zsidókat? Ki volt Jehuda Ibn Gabirol? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatnak választ, akik részt vesznek Ádám Mária és Villányi András előadásán március 27-én, szerdán fél 4-től a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre Klubban

Közélet / 2024. Március 14. / 15:28

Rangos elismerésben részesült Müncz László, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzet elnöke

A március 15-i nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetéseket adott át Sulyok Tamás köztársasági elnök megbízásából dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden a Pesti Vigadóban. A kitüntettetek között van Müncz László is, akinek szívből gratulálunk!

Zsidó világ / 2024. Január 26. / 10:56

Előadás az üldözött zsidókat befogadó Velencéről a Héber Imre klubban

A középkorban az üldözött hittestvéreinket több itáliai város előfeltétel nélkül fogadta be. Ezt a témát járja körül Ádám Mária, az OR-ZSE Goldmark Kórusának vezetője és Villányi András fotóművész a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga Héber Imre klubjában január 31-én, jövő szerdán délután fél 4-től. Előadásuk címe: A velencei zsidóság kialakulása a középkorban.

Mazsihisz hírek / 2024. Január 15. / 13:30

Dr. Schöner Alfréd ünneplése: „Papa, mi nem félünk!”

Habár megtelt a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, tegnap mégis családias, meghitt, bensőséges hangulatú ünnepség keretében zajlott le az a rendezvény, amelyet dr. Schöner Alfréd főrabbi rabbivá avatásának 50. évfordulója alkalmából rendeztek. Az OR-ZSE volt rektorát és nyugalmazott professzorát tanítványai, kollégái, barátai, tisztelői köszöntötték.

Zsidó világ / 2024. Január 11. / 14:10

Meghívó! – Ünnepeljük együtt Schöner Alfréd főrabbi aranydiplomáját!

Ritka és felemelő esemény helyszíne lesz a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagóga 2024. január 14-én, vasárnap délután 5 órától: ekkor ünnepelhetjük dr. Schöner Alfréd rabbivá avatásának 50. évfordulóját.

Élet + forma / 2023. December 07. / 10:38

Falusi Mariann és zenésztársai a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában

Az ünneplő közönséget a karakteres hangú, összetéveszthetetlen egyéniségű Falusi Mariann énekesnő, valamint zenésztársai szórakoztatják, akik a repertoárjukból olyan dalokat válogatnak, amelyek leginkább illenek a hanukai csodavárás öröméhez, boldogságához és reményéhez.

Kultúra / 2023. November 24. / 09:30

Salamon Rossi és kora a Héber Imre Klubban

A késő itáliai reneszánsz legkiemelkedőbb zsidó zeneszerzője és a mantovai hercegek udvari muzsikusa, Salamon Rossi (olaszul: Salamone vagy Salomone de'Rossi) munkásságáról és koráról lesz szó a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában működő Héber Imre Klub következő előadásán. A rendezvény november 29-én, szerdán délután fél 4-kor kezdődik, az előadók Ádám Mária és Villányi András.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 27. / 14:01

Szolidaritási koncert Izraelért: eljött az érzelmi és spirituális segítség ideje

– Fizikálisan ugyan nem lehetünk ott, azonban az érzelmi és spirituális segítségadás ideje jött el, amivel a jelen helyzetben leginkább hozzá tudunk járulni a mielőbbi békéhez – mondta Darvas István főrabbi azon a szolidaritási koncerten, amelyet a Mazsihisz és a BZSH rendezett tegnap este a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A rendezvényen Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Ránki Sára erdélyi jiddis népdalokat adott elő Kányádi Sándor fordításában.

Izrael / 2023. Október 20. / 14:21

Meghívó: Szolidaritási koncert Izraelért a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában

Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Ránki Sára előadásában Kányádi Sándor „Erdélyi jiddis népdalok” című műfordításkötetéből hangzanak el dalok azon a szolidaritási koncerten, amelyet a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában tartunk október 26-án, csütörtökön este 6 órától. A belépés ingyenes, ám a közönség pénzadományait eljuttatják Izraelbe a háború károsultjainak.