Címkék

Hanuka

Hírek, lapszemle / 2022. December 21. / 06:58

Sófár: „A zsidók az újrakezdés, a remény népe”

– A hanuka háborús időszak szülötte, de nem a háború az, amiről beszél, hanem a lángok, a fények és a hit csodája. A fények erejéről beszél és nem a kardok hatalmáról – írja Vári György rabbi a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjának decemberi számában. A Kertész Gábor által szerkesztett újságban sok más érdekes olvasnivaló is akad, közöljük belőle Bodrogi Fűszeres Eszter különleges hanukai csokis desszertjének receptjét.

Ünnepek / 2022. December 15. / 18:20

Hanuka 2022 / 5783: ünnepi programkavalkád

Folyamatosan frissülő ajánlónkból megtudhatják, hogy idén hol és mikor lesznek a különböző hanukai rendezvények. Ami mindenütt közös: a gyertyagyújtás, a fánk és a buli! A Hanuka idén december 18-tól december 26-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tart. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 18-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 25-én este kell meggyújtani.

Ünnepek / 2022. December 14. / 07:00

Fánk költemények Hanukára a Tel-Aviv Hiltonból

Hanuka közeledtével Izraelben az országos cukrászda hálózatok séfjei már az új, a tavalyinál és a konkurenciánál is szebb, látványosabb, különlegesebben díszített hanukai fánkokon törik a fejüket. A Hilton Tel Aviv Conditorei sem akar lemaradni a versenyben. Bekéredzkedtem a cukrászatba meglesni milyen extra szufganijákat kínál a hotel idén az ünnepi asztalokra. Silló Sándor képriportja.

Ünnepek / 2022. December 06. / 16:37

Közeledik Hanuka ünnepe – több fajta gyertyaszett kapható a Kosher Deliben

A Kosher Deliben (Budapest VII. kerület, Síp utca 12.) már megvásárolható a több színből összeállított 44 +1 darabból álló ünnepi gyertyasor szett, amely elengedhetetlen kelléke hanukának, a fény ünnepének. Az ünnepi szett ára 880 forint.

Zsidó világ / 2022. November 24. / 11:17

Ma este beköszönt kiszlév hava – jó hónapot minden hittestvérünknek!

A zsidó naptár szerint ma este köszönt be az ünnepi eseményekben és jeles napokban gazdag kiszlév (כסלו) hónap. A hanukia első lángját idén – a polgári időszámítás szerint – december 18-án, vasárnap napnyugta után kell meggyújtani. Az első lángra a következő három áldást kell mondanunk: lehádlik nér sel hanuka; seászá niszim; sehehejánu. A többi hét napon csak az első két áldást mondjuk el. Sábát-hanuka december 23-ra esik.