Címkék

Darvas István

Zsidó világ / 2024. Február 22. / 09:00

Darvas főrabbi: Mondd, te kit választanál? – avagy egy furcsa utódlás

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija Mondd, te kit választanál? – avagy egy furcsa utódlás címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Élet + forma / 2024. Február 17. / 18:17

A gondolkodó, kísérletező rabbi: Darvas István 50 éves

Jól áll neki, hogy telik vele az idő, körültekintő és szkeptikus bölcsessége egyre jobban illik majd hozzá, ráadásul egyre „fiatalosabb” lesz, egyre nagyobb teljesítmény, hogy nem látszik rajta a kor. És ez igenis munka, dicséretet érdemel.

Zsidó világ / 2024. Február 15. / 12:23

Darvas főrabbi: Kívül-belül kiváló

A RaDar című, Radnóti Zoltán és Darvas István főrabbik által vezetett online előadás-sorozat legutóbbi adásában a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija Kívül-belül kiváló címmel adott tanítást. Ezt tekinthetik meg az alábbi YouTube-videóban.

Zsidó világ / 2024. Február 14. / 16:18

Radnóti főrabbi: Hol laknak az ártó szellemek?

Mint sokak előtt ismert, a RaDar szóösszetétel Radnóti Zoltán és Darvas István vezetéknevéből adódott: ez a címe a két főrabbi előadás-sorozatának, amelyet minden héten kedden követhetünk nyomon az interneten. Honlapunkon mostantól minden RaDar-előadást megosztunk azzal a céllal, hogy tanuljunk együtt Radnóti és Darvas rabbikkal! Most a február 13-i előadást ajánljuk.

Megemlékezések / 2024. Január 27. / 19:41

Holokauszt emléknap: A Cipők emlékművénél emlékezett a WJC

A Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) magyarországi képviselete ) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából ma este a Duna-parton, a Cipők emlékművénél rendezett megemlékezést. A rendezvényen Darvas István főrabbi mondott beszédet és káddist.

Megemlékezések / 2023. December 26. / 15:16

Emlékezés Grünvald Fülöpre a Kozma utcai zsidó temetőben

A budapesti Zsidó Gimnázium és a Zsidó Múzeum egykori igazgatója, Grünvald Fülöp (1887-1964) halálának 60. évfordulóján a Kozma utcai zsidó temetőben lévő sírjánál megemlékezést rendez a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár. A január 3-án, jövő hét szerdán délelőtt 10 órakor kezdődő megemlékezést Darvas István főrabbi vezeti.

Mazsihisz hírek / 2023. Október 27. / 14:01

Szolidaritási koncert Izraelért: eljött az érzelmi és spirituális segítség ideje

– Fizikálisan ugyan nem lehetünk ott, azonban az érzelmi és spirituális segítségadás ideje jött el, amivel a jelen helyzetben leginkább hozzá tudunk járulni a mielőbbi békéhez – mondta Darvas István főrabbi azon a szolidaritási koncerten, amelyet a Mazsihisz és a BZSH rendezett tegnap este a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A rendezvényen Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Ránki Sára erdélyi jiddis népdalokat adott elő Kányádi Sándor fordításában.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 19. / 19:57

Készek-e az egyházak többet vállalni az oktatásban?

A Keresztény–Zsidó Tanács által szervezett Hagyományból épített jövő című konferencián evangélikus, katolikus, református, zsidó előadók mutatták be egyházuk jelenlétét az oktatásban. A tanácskozáson előadást tartott Darvas István főrabbi, a Bét Jehuda és a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija, valamint Radnóti Zoltán főrabbi, a Bét Sálom zsinagóga rabbija, a budapesti rabbiság igazgatója is.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 01. / 17:05

Darvas István főrabbi: „Az Örökkévaló dicsőségét hirdesse az én ajkam”

Ünnepélyes külsőségek között, szeretetteljes hangulatú rendezvény keretében foglalta el rabbiszékét Darvas István főrabbi tegnap a budapesti Hegedűs Gyula utcai zsinagógában. A beiktatáson beszédet mondott dr. Frölich Róbert országos főrabbi, Mester Tamás, a BZSH elnöke, a Mazsihisz alelnöke, Müncz László, a körzet elnöke és dr. Schőner Alfréd főrabbi. Dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke levélben köszöntötte a rabbit.

Zsidó világ / 2023. Augusztus 31. / 08:05

Meghívó Darvas István főrabbi rabbiszékbe történő, ünnepélyes beiktatására

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) Hegedűs Gyula utcai zsinagóga körzete tisztelettel meghívja Önt és kísérőjét Darvas István főrabbi beiktatási ünnepségére 2023. augusztus 31-én, csütörtökön délután 5 órára a Hegedűs Gyula utcai zsinagógába.

Mazsihisz hírek / 2023. Augusztus 25. / 19:00

Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismerésben részesült Darvas István főrabbi

Augusztus 20. alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztje elismerésben részesült Darvas István főrabbi, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) főtitkára, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga rabbija.