Címkék

Bokor Gabriella

Kultúra / 2024. Április 24. / 21:57

Bokor Gabriella: Impresszionista impressziók

Bármelyiket bármikor – azaz, nincs olyan impresszionista kép, amit a legtöbben ne tudnánk akár százszor is megnézni. Nemrég Párizsban töltöttem egy hétvégét, és ebben a szellemben jártam a múzeumokat, Monet, Renoir, Degas – faltam, amit csak lehetett. Bolyongásaim során, az életrajzokat olvasgatva azért az impresszionisták kevésbé szép történeteibe is beleláttam.

Kultúra / 2024. Február 27. / 11:59

Bokor Gabriella: Mahler a díványon

A világ leghíresebb díványán – amit most a londoni Freud múzeumban őriznek – egyetlen alkalommal Gustav Mahler is feküdt. Igaz, mindez csak szimbolikusan értendő, mert a valóságban egy séta közben zajlott az analízis.

Kultúra / 2024. Január 17. / 14:06

Bokor Gabriella: A hegedűkirály titka

Csodagyerekből ritkán lesz csodafelnőtt, de néha erre is van példa: az 1875-ben Bécsben született Fritz Kreisler tízévesen elvégezte a Bécsi Konzervatóriumot, tizenkét évesen megnyerte a Párizsi Conservatoire első díját, néhány évvel később pedig a világ legkeresettebb és legjobban fizetett hegedűművésze lett – és az is maradt évtizedeken át.

Kultúra / 2023. November 28. / 20:08

Bokor Gabriella: Sába királya

Sába királya alatt természetesen Goldmark Károly értendő: számára a Sába királynője című operája hozta meg – nem csak a régóta várt ismertséget, – de az anyagi biztonságot is. Ekkor a szerző negyvenöt éves volt, és addigi élete meglehetős nélkülözésben telt. A gyerekkorban megtapasztalt nyomorúság később csillapodott ugyan, de sokáig megmaradt, ahogy az Goldmark visszaemlékezésiből is kiderül.

Kultúra / 2023. Szeptember 25. / 21:19

Bokor Gabriella: Fanny és Felix

Zenei ikreknek nevezték őket, és valóban: Fanny, és öccse, Felix Mendelssohn nagyjából egyformán kapott a sorstól zenei tehetséget, csakhogy egyikük történetesen lánynak született. És mivel a 19. század első harmadában járunk, a művelt és felvilágosult szülők minden támogatást megadnak ugyan Fannynak ahhoz, hogy zenélhessen, azt azonban nem engedik, hogy profi muzsikus legyen.