Címkék

bát micva

Zsidó világ / 2024. Július 02. / 20:50

Rendhagyó ünnepség a Rumbachban: Bát Micva és a Rumbi Tanház évzáró rendezvénye

Igazán különlegesen telt a Rumbi Tanház évzáró ünnepsége, amelynek fénypontja két kivételes fiatal lány, Dickmann Luca és Kárász-Gyenge Veronika bát micva ünnepsége volt a Rumbach zsinagóga történelmi falai között.

Élet + forma / 2024. Július 02. / 11:31

A világ leglazább bár micvája: Bob Marley unokáját avatták férfivá a napokban

Abraham Marley múlt héten, a kémek történetét elmesélő hetiszakasz, a Sláh hetében, felment a Tórához, apja, Bob Marley fia, Ziggy Marley reggae zenész és iráni eredetű zsidó, izraeli édesanyja, Orly Agai nagy örömére.

Zsidó kisokos / 2024. Május 23. / 10:41

Bár micva vs Bát micva – látható micvák és rejtett spiritualitás

A bár vagy bát micva szó szerinti jelentése: a parancsolat fia vagy lánya. A kifejezés arra utal, hogy eljön a pillanat az ember életében, amikor úgy tekint magára, mint aki azok által a micvák által is formálódik, „teremtődik”, amiket véghez visz.

Zsidó világ / 2024. Március 11. / 12:27

Bát micva a Rumbi Tanházzal a Rumbach-zsinagógában

Egy kislány és a közössége életében nagy pillanat jött el: tegnap volt a bát micvája – a családjával a Bét Sálom körzetbe tartozó – Gyarmati Róza Millának a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. A szertartáson közreműködött Deutsch Péter és Radnóti Zoltán főrabbi.

Judaizmus / 2019. Augusztus 29. / 12:54

A lányok is felnőnek: mióta tartunk bát micvákat?

A bár micvá ünnepléséről úgy, ahogy mi csináljuk, egy szó sincs a Tórában és nincs a Talmudban sem. Az, amit mi mindig is természetesnek tekintettünk, valószínűleg csak középkori eredetű szokás. A lányok felnőtté avatása, a bát micvá pedig még sokkal későbbi, legfeljebb késő 19. századi eredetű, igaz, hogy ma már az ortodox, sőt az ultraortodox világban is elterjedt, egyetlen bő évszázad alatt.