Verő Tamás főrabbi: Széder este a koronavírus árnyékában ezúttal más lesz

2020. Március 23. / 12:52


Verő Tamás főrabbi: Széder este a koronavírus árnyékában ezúttal más lesz

Pészach ünnepe idén április 8-án este köszönt be, ám a jelenlegi állapotok szerint a Széder estét szűk családi körben tudják csak megtartani világszerte. A jelenlegi helyzet szerint a koronavírus miatt közös összejövetelekre, nagyobb családi Széderekre ezúttal nem kerülhet sor, zsinagógába se mehetnek a hívek, ez pedig egy rendkívüli, egyedi Pészáchot és Széder estéket vetít elő.

A Frankel Leó úti zsinagóga vallási vezetőjét dr. Verő Tamás főrabbit kértük meg, hogy adjon tanítást olvasóinknak az „elkerülés ünnepének” előttünk álló kihívásairól: 

Manistáná há lájlá háze – miben különbözik ezen este a többi estétől?

Pészách ünnepének két széder estéjén mindnyájan ezt a kérdést tesszük fel. A szabadság, a tavasz, a pászkaevés, az elkerülés ünnepének 8 napos nyitóeseménye nagyon népszerű, akár családi körben, akár közösségi eseményként.

A gyermek felteszi a négy kérdést, és az este során a Hagada, az elbeszélések könyve alapján visszaemlékezünk az egyiptomi kivonulásra. A tíz csapás után népünk megkapta a 10 parancsolatot.

5780-ban is feltesszük a kérdéseket. De nem közösségben, nem nagycsaládi körben. Nem tehetjük, mert valamiben különbözik ezen este, ezen ünnep az eddigiektől.

Készülünk rá, összegyűjtjük a szimbolikus ételeket, kitakarítunk, megszabadulunk a homectől. Megfőzzük az ünnepi ételeket, elővesszük a hagadakat, kitöltjük és elfogyasztjuk 4 pohár bort, és mégis amikor válaszolunk a kérdésekre, egészen más megvilágítást kapnak a történések.

Nem tudjuk elménkből kitörölni az aktuális eseményeket. Az életformánkat gyökeresen átformáló veszély körül forognak a gondolataink. Zsinagógáink üresen állnak, a vacsora előtt nem köszönthetjük egymást a gyülekezés házaiban. Milyen jó lenne közösségben imádkozni! Az otthonaink is karanténok, bármennyire is van most időnk kitakarítani, felkészíteni lakásainkat az ünnepre.

Sokaknak a közösségi széderek adtak támaszt, ebben az évben az együttes ünneplések mind elmaradnak. Otthonainkban, magunkra maradva, előre készített online segítségre támaszkodva várjuk április 8-a szerda estét.

Má nistáná hálájlá háze – Miben különbözik ezen este a többi estétől? 

A tíz csapás megtapasztalása elvezette a zsidó népet a szabadságba. Nekünk most, amikor a csapásokat soroljuk, és mindegyiknél kicsöppentünk egy cseppet a borból, csöppentsünk ki egy plusz cseppet a mostani csapásra emlékezve. Reméljük, ezzel hozzásegítjük magunkat, a családokat, a közösségeinket, a világon élő embereket – adja meg az Örökkévaló – hogy hamarosan úgy tekinthessünk a koronavírusra, mint életünk szörnyű múltbéli fejezetére.

CHAG SAMEACH!

Címlapfotó / Vasárnapi Hírek: Draskovics Ádám

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek