Készülődés a Szombatra


Készülődés szombatra

torvenyek_keszulodes.jpg
1.
Annyira kedves és becses előttünk a szombat, hogy minden egyes embernek részt kell venni pénteken a szombati ételek elkészítésében. Így például a nagy Rabbi Chiszda pénteken összevágta a szombatra szükséges zöldségeket, Rabbi Joszef fát vágott pénteken szombatra. Rabbi Zéra meggyújtotta pénteken a tüzet, Rabbi Náchmán pedig kicsinosította szobáját a szombat tiszteletére. Pedig mindezeknek a nagy embereknek volt cselédjük, mindamellett maguk is végeztek valami dolgot a szent szombat tiszteletére. Tanuljunk tehát tőlük, hogyan kell a szombatot tisztelni és becsülni.
2. Minden pénteken három kalácsot sütnek a szombat tiszteletére. Egyet péntek estére, egyet szombat délre, a harmadikat, pedig szombat délutánra, úgynevezett "Szeudá Slisit"-re. De minden alkalommal, amikor egyik kalácsot felvágják, legyen mellette még egy másik egész kalács, úgynevezett "Lechem Misne", dupla kalács.
3. Minden pénteken, ha lehet, meg kell fürödni meleg vízben; ha azonban nem teheti, akkor legalább kezét, lábát és arcát mossa meg meleg vízben. A körmeit is le kell vágni minden pénteken, de vigyázzon, hogy a levágott körmöket ne dobálja széjjel, hanem égesse el őket.
4. Minden pénteken, estefelé, szálljon kissé magába és gondolkozzék, vajon az elmúlt hat napon nem tett-e valami rosszat embertársának, nem vétett-e Isten ellen, mert a szent szombatot megtisztult lélekkel kell fogadni.
5. Pénteken estefelé, mielőtt a szombat beállt, az ételeket le kell venni a karikákról, illetve a tűzhelyről, hogy ne főjön tovább, de a tűzhelyen maradhatnak olyan helyen, ahol nem főhetnek tovább.
6. Az úgynevezett "Sóletet" pénteken még világos nappal kell a kemencébe rakni, vagy pedig az elektromos lassúégő platára tenni,
7. Pénteken estefelé ürítse ki az összes zsebeit minden tárgytól, nehogy szombaton hordjon a zsebében akármit is' Még a zsebkendőjét se hordhatja szombaton a zsebében.

Péntek esti gyertyagyújtásról

1. Pénteken estefelé, legkésőbb fél órával előbb, mint a csillagok láthatók, gyertyát kell gyújtani és minden munka - legkésőbb akkor - beszüntetendő.
2. A szombat tiszteletére kívánatos minél több gyertyát gyújtani. A gyermektelen asszonynak ajánlatos, hogy a gyertyagyújtás után mondja el azt az imát, amit "Ros Hásáná" másodnapján "Háftorá"-nak mondanak. De nagy bensőséggel mondja el ezt az imát.
3. A gyertyagyújtás kötelező úgy a nőre, mint a férfira, de a nőkre inkább hárul ez a kötelesség, mert az első nő, Éva, az ő ismert vétkével elsötétítette a világot, és ezért a nő gyújtja szombat tiszteletére a gyertyát, hogy az okozott sötétséget eloszlassa. De ha az asszony nincs otthon, akkor a férfinak kell gyertyát gyújtani. A gyertyáknak legalább egy fél órán át kell égniük a vacsora alatt.
4. Szokás, hogy gyertyagyújtás előtt a nők megmosakodnak, és tiszta ruhát vesznek fel.
5. Előbb meggyújtják a gyertyákat, és csak azután mondják rá az áldást.
6. Ha az asszony egyszer pénteken elfelejtett gyertyát gyújtani, akkor minden pénteken estefelé egy gyertyával többet gyújtson, mint amennyit szokott gyújtani.
7. A kalácsot gyertyagyújtás előtt kell az asztalra tenni.
8. Gyertyagyújtás után nők nem végezhetnek semmiféle munkát.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Oktatás
OR-ZSE tanévzáró: „Éljenek a való világban!”
Hírek, lapszemle
Sófár: „Népünk nem nép, csak Tórája által”